Измама: Хирург оперира, докато преглежда (ОБЗОР)

Измама: Хирург оперира, докато преглежда (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съдов хирург оперира във Враца и в същото време преглежда пациенти в Шумен. Резултатът от измамата е източване на здравната каса с 200 000 лева. Фрапиращият пример даде зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на семинар във Велинград вчера.

Въпросният лекар от многопрофилната болница във Враца е получавал по-висока заплата от тази на шефовете на клиники. Проверката на Медицинския одит обаче установила, че медицинските сестри в заведението не го познават и никога не са работили с него.

Още две болници са уличени в източване на НЗОК. Това са клиниките "Царица Йоана" в Сливен, и "Медлайн" в Пловдив. Там се отчитали престой и извършени операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани в лечебните заведения, каза Шарков. В пловдивската частна клиника, в урологичното отделение е бил приет пациент, за който в медицинската документация след изписването му е посочено, че е била извършена операция. Пациентът е написал жалба, в която посочва, че такава операция не е била направена. "Някой успява да се свърже с болния и след това пациентът пише второ писмо, в което посочва, че несъответствието в документацията вероятно е станало неволно", обясни зам.-министърът. В "Царица Йоана" в Сливен пък имало случай, в който пациент не е бил хоспитализиран, а е получил само медикаментозна терапия, но му е връчена и епикриза от лечебното заведение.

"Това не е медицина и вреди на имиджа на българския лекар и на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Като лекар заявявам, че ние трябва да очистим лекарския съюз от всички онези, които не се занимават с медицина, а с печалбарство", категоричен бе Ваньо Шарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай