Изборният кодекс чисти мъртвите души

Изборният кодекс чисти мъртвите души | StandartNews.com

Интервю с Юрий Асланов, социологическа агенция АФИС

 

- Г-н Асланов, според Вас ще доведат ли промените в новия Изборен кодекс до по-прозрачни избори?

 

- Разбира се, можем да очакваме по-прозрачни избори от предишните. Това, че ще има отново опити за нарушение - ще има, но в новия кодекс са предвидени записи, които да предотвратят една голяма част от познатите порочни практики. Но трябва да имаме предвид, че изобретателността на нарушителите е безгранична.

 

- Разрешен ли е проблемът с т.нар. мъртви души?

 

- По отношение на т.нар. мъртви души на предстоящите избори няма да може изцяло да се избегне този феномен, защото те ще бъдат първите, които ще сложат началото на т.нар. активна регистрация. Може би след два-три избора ще имаме решение по този въпрос.

 

- Според Вас, съдържа ли проектът за Изборен кодекс проблеми, наследени от предишния?

 

- В новия Изборен кодекс са останали някои проблеми, присъстващи и в стария. В залата се направиха някои компромиси от първоначалния проект - текстовете, които бяха гласувани на първо и второ четене, бяха отстъпления от проекта. В първоначалния проект бяха по-добре.

 

- Смятате ли, че задължителното гласуване ще даде положителен резултат?

 

- Съжалявам, че беше отхвърлено предложението за електронно гласуване - смятам, че това е връщане назад. Замисълът беше да се приеме и да се направим експериментално прилагане сега на европейските избори. Повечето европейски държави не се отказаха от електронно гласуване предвид много богатите възможности за намеса във вота. Би било добре да се направи експериментално гласуване на предстоящите европейски избори, защото българският IT бизнес е предложил много оригинални решения, част от които предлагат много висока надеждност. Задължителното гласуване не би довело до по-голяма избирателна активност. Задълженията никога не водят до решаване на проблема. Има твърдения, че това е конституционен въпрос и трябва да има тълкуване на Конституционния съд. Ако допуснем, че всички избиратели по задължение гласуват - това ще намали политическото представителство, малките партии ще изчезнат и ще има друг вид напрежение в обществото, защото голяма част от българските граждани няма да бъдат представени.

/Пред агенция "Фокус"/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай