Ива Станкова оглави Фонда за лечение на деца

Ива Станкова оглави Фонда за лечение на деца | StandartNews.com

София. Д-р Ива Станкова е новият директор на Фонда за лечение на деца, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева. Станкова е бивш депутат от БСП в 40-ото НС и бивш член на Здравната комисия. Според министър Андреева новият директор е компетентен да се справи с поставените му задачи и под ръководството на д-р Станкова фондът ще бъде управляван добре.

Д-р Ива Станкова е педиатър по професия, членувала е в Здравната комисия на народното събрание по време на управлениетъо на Тройната коалиция и е спечелила доверието на здравния министър д-р Таня Андреева с работата си по много проекти, свързани с деца.

Досегашният директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров беше освободен от длъжност в понеделник. Според него той е уволнен неправомерно и в нарушение на трудовия му договор.

Мотивите за отстраняването му са нарушения във фонда, констатирани от две проверки - на Инспектората към Здравното министерство и на изпълнителната агенция Медицински одит, каза Таня Андреева. "Има случаи, в които забавянето на обработване на документите на децата е с повече от 130 дни", посочи тя. "Този фонд работи, за да обработва максимално бързо документите и децата съответно да получават лечението си навреме, защото едно подобно забавяне от 130 дни можело да се окаже фатално", изтъкна министърът.

Проверките са показали също, че във фонда са сключвани граждански договори без ясна формулировка за дейността, за която се сключват, а също така е заплащано и допълнително материално стимулиране на хора на граждански договор. По думите на Таня Андреева е неприемливо по граждански договор да се дава допълнително материално стимулиране.

Здравният министър съобщи, че бюджетът на фонда в размер на 6 млн. лева за годината, е бил изразходван в края на месец юни. „Изискахме още 4 млн. допълнителни средства, защото със здравето на децата не може да се прави никакъв компромис", категорична бе Таня Андреева.

Министърът на здравеопазването вече е разписала новия обществен съвет на фонда и предстои той да се събере на заседание с новия си директор. 

Отстраненият директор Павел Александров обяви, че ще съди министерството за неправомерно уволнение. От Български дарителски форум също го подкрепиха и изказаха позиция, че отстраняването му е политическо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай