Историческа стъпка! Тръгва новата национална гордост

Кабинетът отпусна над 8 млн. лв.

Историческа стъпка! Тръгва новата национална гордост | StandartNews.com

Историческа стъпка направи кабинетът.

Министрите задействаха процедурата за надграждане на новата национална гордост, която ще ни превърне в иновационния регионален лидер - суперкомпютърът.  Той стартира през 2021 г., до само 12 месеца по-късно вече не беше сред най-мощните в света. Очаква се сега да бъде надграден и отново да се изстреля на челни позиции. 

Министерският съвет даде съгласие акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк"  да бъде увеличено с парична вноска в размер на 8 124 400 лв. за покриване на оперативните разходи на суперкомпютъра и за разходи по дейностите за надграждането му.

Българският Discoverer е първият по рода си суперкомпютър в Източна Европа с производителност от порядъка на петафлопс.  Изпълнител на българския проект е хостващото предприятие - Консорциум „Суперкомпютър - Петаскейл България" (Petascale Supercomputer Bulgaria), с водещ партньор „София Тех Парк" и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Главната цел на суперкомпютъра е да насърчи научната дейност в страната с приложение в индустрията и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Открит е за потребители от публичния и от частния сектор и е насочен изключително към граждански приложения, при спазване на приложимите правила относно държавните помощи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bess
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи