Институции ще ни намаляват глоби по споразумение

Това предвиждат изменения в Закона за административните нарушения и наказания

Институции ще ни намаляват глоби по споразумение | StandartNews.com

Получилите наказателни постановления за различни видове нарушения ще могат да сключват споразумения с институциите, които ги издават и да договарят по-ниски глоби.

Това предвиждат изменения в Закона за административните нарушения и наказания, внесени от Министерския съвет вчера, съобщава "Монитор".

Споразумението ще може да се предлага от самия нарушител в 14-дневен срок от връчването на акта. Това реално означава, че ще можем да договаряме по-ниски санкции с КАТ, НАП и други контролни институции, но при изпълнението на няколко условия.

Едното е, да не е повторно нарушение. Второто – да не е в едногодишен срок от влизането в сила на акт, вече наложен на прегрешилия. Третото – ако става въпрос за престъпление, а четвъртото – ако признанията, направени от нарушителя при предложението за споразумение не се припокриват със събраните доказателства.

При споразумението се предвижда фиксиран размер на глобата и имуществената санкция – в размер на 70% от минимума или от абсолютния размер, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум – в размер на не повече от 70% от половината от максимума.

Така например, ако ни хванат да шофираме без колан, което е административно нарушение, наказващо се със санкция от 50 лв., ние бихме могли да платим само 35% при постигнато споразумение. Ако сме извършили дребно хулиганство, за което се предвижда от 100 до 500 лв. глоба, ние бихме могли да заплатим 70 лв. при постигнато споразумение.

То влиза в сила от датата на подписването му, а ако с него се налага глоба – от датата на плащането ѝ. Нарушителят приема да се издължи в 14-дневен срок, но ако не плати, наказващият орган обявява, че споразумение не е постигнато и издава наказателно постановление, без да може да ползва като доказателствата направените по-рано признания за вина от нарушителя. В мотивите на законопроекта се посочва, че това е процесуална гаранция срещу злоупотреба от наказващия орган.

Предвидено е също така за маловажните прегрешения да няма глоби, а само предупреждения, че при повторен такъв случай ще последва санкция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай