Има ли ацетон в дините? Експерт сложи край на спора

Много често развалените продукти миришат по странен начин

Има ли ацетон в дините? Експерт сложи край на спора | StandartNews.com

Плод или зеленчук, който е извън сезона, какъвто е случаят с дините в момента, най-вероятно е третиран с химикал, ускоряващ узряването. Това най-вероятно са турски дини. В Турция се използват доста химикали, които не са разрешени в ЕС. Това е едната възможност, но според мен е малко вероятна. Другата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, която да развали динята. Това заяви пред Нова телевизия д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог от „Активни потребители”, коментирайки сигнала за диня с ацетон, който проверява БАБХ.

"Нека уточня, че няма ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт. Много често развалените продукти миришат по странен начин. На вкиснато много често. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация. Със същия успех може да мирише на спирт, на парфюм или на нещо подобно. Съветът ми към хората е - когато ви мирише нещо на странно или на лошо, не го купувайте", посочи той.

Иванов обясни и че много често, когато плодове и зеленчуци се купуват от пазара извън сезона им - те най-вероятно са вносни.

"И когато ядете такива плодове и зеленчуци, очевидно нещо, което не може да очаквате е да е  нормален сорт. Нещо е направено, за да може той да расте рано. И много от тях са третирани с растежни регулатори, които ускоряват узряването. Но в случая най-вероятно са касае за най-масовия случай - просто за развален продукт, който е миришел на ацетон. В БАБХ едва ли ще открият нещо, защото твърде често бактериите, които предизвикват тази развала - това са доста нехарактерни бактерии, така че бих се учудил, ако излезе някакъв резултат", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай