Идва слънчев уикенд, но синоптик предупреди за неприятен обрат

Прогнозата на Петър Янков

Идва слънчев уикенд, но синоптик предупреди за неприятен обрат | StandartNews.com

Зимата беше сравнително топла. Астрономическата пролет настъпи с валежи и по-ниски температури. През пролетта температурите постепенно ще се повишават. Валежите, които се очакват утре в Източна България, постепенно ще спират. В петък почти няма да има валежи. Късно следобед в петък ще превали в Рила и Пирин. През почивните дни ни очаква повече слънце и повишение на температурите. В събота максималните температури ще бъдат до 18 градуса.

Това съобщи синоптикът Петър Янков за Bulgaria ON AIR.

Той добави, че се заражда циклон, който ще се премества към Западните Балкани и в неделя ще покаже своето присъствие. Късно следобед в неделя и през нощта ще започнат валежи от дъжд в югозападните райони на страната ни, ще вали сняг в планините. В началото на следващата седмица времето ще се задържи дъждовно.

"Сняг ще има до 14-15 април, ски съоръженията ще работят. Ще има естествен и изкуствен сняг, препоръчвам на скиорите да карат в по-ранните часове, до 14 часа, след това снегът крие опасност от травми", уточни Янков.

По-интензивни валежи в понеделник и вторник се очакват в южните и източните райони от страната - между 20 и 30 л/кв.м. В планините ще вали мокър сняг. Температурите ще се понижат и в населените места ще бъдат между 8 и 13 градуса, стана ясно още от думите на синоптика. 

Петър Янков потвърди, че има изместване на сезоните, а в температурно отношение климатичното затопляне в наши дни се усеща повече в страните около 49-ия паралел.

"При нас проявленията са в засилване на проливните валежи и рязка смяна от топло към студено и обратно. Тези 4 сезона по нашите географски ширини не могат да изчезнат", подчерта синоптикът. 

Янков изтъкна, че човешката дейност оказва съществено влияние върху развитието на климата, увеличава се температурата на Световния океан и се наблюдава ускорено топене на ледниците. По думите му науката изостава с реакцията си спрямо промените на климата. 

"Имаме да решаваме много важни проблеми, свързани са с енергията, изхранването на населението и опазването на околната среда", заключи Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай