И сервитьорките на протест

Бармани и кръчмари слагат жълти жилетки, искат ДДС за хотелите да е 5%

И сервитьорките на протест | StandartNews.com

Кръчмарите слагат жълти жилетки, искат ДДС за хотелите да е 5%

И сервитьорките излизат на протест. От 25 януари бармани и сервитьори ще работят в кръчмите с жълти жилетки в знак на протест, ако не бъдат уважени исканията им, съобщиха от Българската хотеиерска и ресторантьорска асоциация.

Основното искане на работещите в бранша е да бъде намалено ДДС за хотелите, хранителните, питейните и заведенията до 5%, както е в Румъния. Според хората от този бизнес, ако данъкът бъде намален, това ще доведе до изсветляване на бранша, тъй като собствениците на търговските обекти вече няма да имат причина да крият реалния размер на оборотите и печалбата си. Освен това ще се даде възможност спестените от ДДС-то средства да отидат за увеличаване на заплатите на работещите в сектора.

„Нашият бранш е един от най-регулираните. Ние сме убити от данъци и такси, които плащаме ежемесечно и ежегодно по 41 позиции”, каза председателката на БХРА Вени Петрова.

Другите искания на ресторантьорите и хотелиерте са за отмяна на наредбата за запечатване на заведенията от данъчните, лимит за издаване на разрешителни за нови обекти, задължителна регистрация по ДДС на всички фирми в бранша.

От бранша все пак успокояват, че към ефективни стачни действия и затваряне на обекти няма да минат, тъй като съвсем не са безотговорни и не искат да оставят на улицата работещите си в средата на зимата. По данни на БХРА над 400 хил. души в България работят в хотелския и ресторантьорския бранш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай