Грипен или F-16 - от какво имаме нужда? Коментира военен експерт

Армията на България категорично се нуждае от модернизация, казва Йордан Божилов

Грипен или F-16 - от какво имаме нужда? Коментира военен експерт | StandartNews.com

Армията на България категорично се нуждае от модернизация. Специално въздушните сили са в много лошо състояние - от гледна точка на това, че техниката е стара. Това обясни в интервю за БНТ бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

„Важно е да се види какво може да си позволим с наши ресурси, а за целта трябва да имаме Народно събрание, което да определи рамката“, смята той.

По думите му няма смисъл да се прибягва до закупуване на „Грипен“ независимо от офертата, тъй като ще дойдат заедно с F-16.

„Смятам, че трябва да сме открити и честни пред българските граждани - закупили сме 8 самолета F-16, които ще закъснеят с година-година и половина и ще дойдат в началото на 2025 г. Но към този момент ще имаме подготвени летци, които ще могат да изпълняват всички задачи като сегашните пилоти на Миг-29“, коментира Божилов.

Според него е необходим анализ, политическа воля, за да се върви към модернизацията и да има план, върху който да се стъпи.

„Родните ни летци летят много малко, това е един от рисковите фактори във авиацията. Една от причините е остарялата техника и невъзможността тя да бъде поддържана по съответния начин“, каза още той.

За инцидента с взривената цистерна на моста над Керченския залив към Крим, Божилов каза, че взривът на Кримския мост е пореден удар по психологическото състояние на Русия. Той е ключов транспортен коридор за осигуряване на войските в южната част на Украйна. Руската армия страда от лоша логистика, лошо ръководство и липса на съвременни оръжия, каза Божилов. Той очаква, че този удар ще бъде използван от Украинската армия.

"Украйна има духа, силите и добро командване да усвои нови територии. Това е начина да бъде прекратена тази война - докъдето са били границите, до там да се върне Русия", каза Божилов. В противен случай той не изключва и партизански тактики.

Относно споменаването, че камионът, който се взривил на моста, бил минал през България, Божилов каза, че привличането на името на България е абсурдна теза, която се използва в пропагандата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай