Гореща версия за похитения български кораб. Кой ще преговаря с пиратите

Проф. Владимир Чуков посочи грешката на моряците

Гореща версия за похитения български кораб. Кой ще преговаря с пиратите | StandartNews.com

Българският кораб "Руен", който беше отвлечен вчера в Арабско море, не е взел необходимите мерки и е подценил смятаната за по-малко рискова зона край йеменския остров Сокотра. Това заяви в "Денят започва" по БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

"През последните 3-4 дни хутите невероятно се активизираха, като атакуваха с дрон, с ракета - всичко това беше отблъснато. Но очевидно нашият кораб не е приложил мерки за сигурност, приложими по отношение на Червено море, а тук инцидентът става по-на юг - в Арабско море. Предполагам, че в случая тази зона е смятана за по-малко рискова и не са взели необходимите предпазни мерки", каза проф. Чуков.

Професорът направи паралел с отвличането на "Галакси лийдър", чийто екипаж остава в неизвестност.

"Преди около 10-тина дни хутите разшириха своя обсег. Те казаха, че ще нападат всички кораби, които идват или отиват в израелско пристанище. Очевидно вече не става въпрос само за плавателни съдове, израелска собственост. Големият въпрос в случая с нашия кораб е дали е отивал или е идвал от израелско пристанище. Тази информация може да е била известна на нападателите, но това не е сигурно. Сегашното отвличане е станало в Арабско море, на юг от Йеменските брегове, близко е до остров Сокотра, който е Йеменски остров, между другото там има военноморска база на ОАЕ. Учудва ме, че са допуснали подобен тип абордаж. Схемата е сходна. Появява се един ирански кораб, който очевидно наблюдава. На борда на този ирански кораб са тези лодки, с които се пленява желания кораб и се взима на абордаж", обясни арабистът.

Той заяви, че България или Малта трябва да преговарят с терористите, отвлекли "Руен" с 18 души на борда. Сред тях има осем българи, моряци от Мианмар и Ангола.

"Американците също се опитват да контактуват с хутите по дипломатически канали", допълни проф. Чуков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай