Голямата битка в България! Лозанов прочете присъдата

Анализ на медийния експерт и анализатор

Голямата битка в България! Лозанов прочете присъдата | StandartNews.com

"Голямата битка е дали България ще се развива като демократична западна държава, или като недемократична държава - от съветски тип. Тази битка се води в момента основно между президента и ПП. Така дойдоха нещата, че ПП застана срещу собствения си политически баща, който се оказа след войната, че не иска да олицетворява България като една западна държава, която е активен член на НАТО. Няма съмнение, че идеологът, мозъкът на операцията е ДБ, но ПП са камъче в обувката на българската политики и в тази ситуация това може да бъде много полезно".

Това коментира пред БНР медийният експерт и анализатор доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ.

По думите му приоритет е прозападно правителство "да обърне курса", който напоследък е бил в източна посока:

"Всичко се свежда до благоденствие и свобода. Как можем да постигнем по-голямо благоденствие и повече свобода. ... Според мен в държавата корупцията силно спадна. Трябва да се закрепи и циментира. И да караме нататък така".

Според него има доста сили, които са срещу правителството "Денков-Габриел" и "ще направят всичко възможно да му отрежат час по-скоро главата". 

"Смени се оста на голямото противоречие в българската политика. До 2020 г. то беше между силите на промяната и ГЕРБ. От започването на войната в Украйна това противоречие все повече е между евро-атлантическата ориентация и нейното политическо представителство и едно произточно мислене, което до голяма степен се олицетворява от президента, "Възраждане", БСП и т.н. Дали ще има правителство, или - не, това беше битка между тези две сили. Добрите спечелиха засега. Правителството на Денков и Габриел е заявено прозападно правителство, което иска България да е прозападна държава. Аз не съм сигурен, че президентът Румен Радев иска да е така", смята той.

Лозанов подчерта, че темата за влиянието на посолствата е "добре вдигната топка" за "Възраждане" и президента:

"Има много голямо значение кои посолства. България е член на два алианса - ЕС и НАТО. Нашата сигурност е колективна сигурност, като членове на тези два алианса. От тази гледна точка, нашата национална сигурност е във връзка с нашата свързаност с тези два алианса. Тя не е от другаде. Няма Путин да дойде да ни защити от себе си, когато дойде да ни нападне. ...  Българинът трябва да се освободи от тази пропагандна мантра, че да си зависим - значи да си в контакт с американците, а да си независим - значи да си в контакт с Путин. Това е абсурдно. ... Западните ни съюзници трябва да помогнат на България да се превърне в демократична западна държава".

Според Георги Лозанов главният прокурор Иван Гешев възприема себе си като инструмент:

"Явно се инструментализира от други авторитети, не от Бога. В момента поведението на Иван Гешев се инструментализира от президента Румен Радев". 

Във връзка с включването на Делян Пеевски в конституционната комисия в парламента Лозанов смята, че най-важно е да се види резултат от работата ѝ:

"Когато започнат да се приемат законите за съдебната реформа, да се види, че те не обслужват интересите на Пеевски или на когото и да било, а следват възможността за промяна в съдебната система, за да може да имаме нормална държава с чувство за справедливост".

Според него Пеевски е тест за ГЕРБ, защото подозрението е, че през годините в тази връзка са се осъществявали действия, които са извън публичната система:

"Това, че ДБ досега са били критик на Пеевски, им дава шанс да общуват с него. А тези, върху които пада подозрението, трябва да направят всичко възможно, за да излязат от него".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай