Голяма заплаха за българския розов домат. Губим го!

Климатичните промени му вредят

Голяма заплаха за българския розов домат. Губим го! | StandartNews.com

Голяма заплаха дебне любимия на всички българи розов домат. Той може да не оцелее в променящите се климатични условия. Алармата би Надежда Шопова, асистент в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН. В публикация за платформата „Климатека“ под заглавие „Ще издържи ли българският розов домат на екстремните температури?“, авторката анализира климатичните изменения, повишената честота на екстремните събития и влиянието, което имат върху отглеждането на домати на открито.

„Аз съм израснала с вкуса на българския розов домат, той си е извоювал правото да бъде разпознаваем“, подчерта в ефира на БНР Надежда Шопова, но посочи, че се наблюдава намаление на площите и добивите, както в национален, така и в глобален мащаб.

Прогнозите са за до 6% спад в добивите на домати в големи региони на отглеждане, каквито са Италия и Калифорния до 2050 година, според скорошно проучване, публикувано в Nature.

Повишението на температурите, засушаването или прекомерните валежи, са сред сериозните заплахи за добивите при доматите. Усилва се и агресивността и вредната дейност на болестите и неприятелите, вследствие на промените в условията на средата.

„Нашите месни сортове са с по-малки добиви и в по-голямата си част се случват в селските ни дворове. Производителите се ориентират към по-устойчиви, към по-високодобивни и безколови варианти. Така, че може би не е случайно, че учените са се обърнали към гражданската наука, има такива проекти, които разчитат на хората да помогнат“, сподели още експертът и посочи, че с помощта на любителите градинари учените търсят идеалния домат в три държави – България, Испания и Италия.

„Аз се надявам розовият домат да продължи да присъства на българската трапеза, ще продължи да си бъде традиционно емблема на страната, ще можем да го запазим и отглеждаме в по-широк мащаб“, прогнозира Надежда Шопова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай