Гешев: Къде живея не е най-важното в държавата

Прокурор № 1 не коментира убийството на "Герена"

Гешев: Къде живея не е най-важното в държавата | StandartNews.com

"Къде да живее главният прокурор - мисля, че не е най-важното в държавата". Това каза главният прокурор на Иван Гешев пред журналисти.

Преди дни стана ясно, че той се е изнесъл от Дом № 5 в “Бояна” предсрочно. Той и семейството му са освободили вилата, която обитаваха от лятото на 2020 г. Договорът му е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 г.

Гешев обясни, че от днес, 30 септември, е с охрана от НСО. "Дали съм защитен или не съм, едва ли представлява интерес за българските граждани, това е личен проблем. Аз когато станах главен прокурор съм бил много наясно със себе си, никой не ме е карал да ставам главен прокурор", поясни той.

И допълни: "Не кореспондира с европейските ценности, с върховенството на правото и със спазването на българските закони и Конституция да предложиш на Народното събрание да се иска оставката на действащ магистрат, още повече, че това е магистрат по наблюдаване на преписка, на който си бил адвокат в предишното си битие, а по-късно и депутат. Тук по-скоро възникват едни морални въпроси, защото има над 7-8 опита за приемане на закон за лобизма в България, който да регулира тези неща. Това, което описах е законно - да си адвокат на определени лица, след това да станеш депутат и след това евентуално да промениш законите, за да са в интерес на лицата, които защитаваш. Това е законно в България, а дали е морално могат да си отговорят българските граждани, но е въпрос, който не търпи отлагане".

За убийството в София пред стадион „Герена“ прокурор № 1 каза, че не е запознат със случая, а и дори да е знаел, по думите му не е сериозно в началото на едно разследване да се коментират тези обстоятелствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай