Георги Рачев и Петър Янков ни смаяха. Снегът идва

Неочаквани промени в следващите седмици

Георги Рачев и Петър Янков ни смаяха. Снегът идва | StandartNews.com

След политиците и синоптиците ни ошашавиха. Времето полудява, сочат прогнозите и на проф. Георги Рачев, и на на Петър Янков. В градовете ще е лято, в планините – зима.

Става все по-топло, в неделя срещу понеделник обаче температурите за кратко ще паднат със 7-8 градуса, заяви топ климатологът проф. Георги Рачев по бТВ. От сряда температурите пак ще започнат да се увеличават.

Той обясни, че ще има валежи, но събота и неделя стойностите ще са до 18 градуса.

В края на месеца ни очакват и 21 градуса, като до 4 април тези температури ще се задържат. Разминахме се с онова студено време, характерно последните няколко години, допълни Рачев.

Сняг ще вали от понеделник до четвъртък в планините на 2800 м надморска височина при доста екстремни температури от порядъка на минус 13 градуса, каза още Рачев.

Зимата няма да си тръгне лесно от България. Или по-точно снегът, коментира и синоптикът Петър Янков.

"Астрономическата пролет настъпи с валежи и по-ниски температури. През пролетта температурите постепенно ще се повишават. Валежите, които се очакват днес в Източна България, постепенно ще спират.

Днес почти няма да има валежи. Късно следобед в петък ще превали в Рила и Пирин.

През почивните дни ни очаква повече слънце и повишение на температурите. В събота максималните температури ще бъдат до 18 градуса", каза Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че се заражда циклон, който ще се премества към Западните Балкани и в неделя ще покаже своето присъствие.

Късно следобед в неделя и през нощта срещу понеделник ще започнат валежи от дъжд в югозападните райони на страната ни, ще вали сняг в планините.

В началото на следващата седмица времето ще се задържи дъждовно.

"Сняг ще има до 14-15 април. Ски съоръженията ще работят.

Ще има естествен и изкуствен сняг, препоръчвам на скиорите да карат в по-ранните часове, до 14 часа, след това снегът крие опасност от травми", уточни Янков.

По-интензивни валежи в понеделник и вторник се очакват в южните и източните райони от страната - между 20 и 30 л/кв.м. В планините ще вали мокър сняг. Температурите ще се понижат и в населените места ще бъдат между 8 и 13 градуса, стана ясно още от думите на синоптика.

Петър Янков потвърди, че има изместване на сезоните, а в температурно отношение климатичното затопляне в наши дни се усеща повече в страните около 49-ия паралел.

"При нас проявленията са в засилване на проливните валежи и рязка смяна от топло към студено и обратно. Тези 4 сезона по нашите географски ширини не могат да изчезнат", подчерта синоптикът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Град Козлодуй
преди 1 месец

Политиците Стресират и Депресират Хората

Откажи