Петък,

Ген. Ралчев с ключов коментар за атентата срещу Гешев

От: Агенция Стандарт -
3208
Ген. Ралчев с ключов коментар за атентата срещу Гешев
A
A
A

Количеството и начинът на поставяне на взривното устройство показват, че целта е еднозначна - да се стигне до смърт. Отделен въпрос е колко е квалифициран този, който я е поставил. Ако еквивалентът на тротила наистина е 3 кг, ефектът е много малък. Фактът, че устройството не е сработило по предназначение, разкрива, че има пропуски при подготовката на атаката. Всичко това е причината да няма човешки жертви.

ВИЖ ОЩЕ: Коджейков каза какви са хората, заложили бомбата за Гешев

Това заяви ген. Румен Ралчев. По думите му такъв тип атентат срещу действащ главен прокурор не е имало у нас до момента и се хвърля огромна сянка върху авторитета на България в Европа.

ВИЖ ОЩЕ: Ново разкритие за атентата! Как е управляван взривът?

"Работата с криминалния контингент е занемарена. Някой е пропуснал информацията или някой е изчакал. И в двата случая не е постъпил правилно. Най-важното е, че главният прокурор е жив и здрав, а НСО излиза с чест от този атентат. МВР и ДАНС не са си свършили работата", подчерта той.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев направил нещо в последния момент, което спасило живота му

Според ген. Ралчев думата професионализъм трудно би могла да бъде използвана във връзка с подготовката на атентата. 

ВИЖ ОЩЕ: Гешев с първи думи след атентата срещу него

"Ако беше подготвена професионално, щеше да има жертви. Бомбата е сработила, но не в подходящия момент. Подготовката е целяла убийство", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

ВИЖ ОЩЕ: Вижте мястото на взрива срещу Гешев. Първа версия за килърите

Ген. Ралчев изтъкна, че начинът на изпълнение изключва поръчката на атаката да идва от чужда служба. 

ВИЖ ОЩЕ: Въпросът. Кой е изпял маршрута на Гешев?

"Както "Охрана на съдебната власт", така и НСО имат  хронически недостиг на ресурс, а оттук и начина, по който работят. Това ги кара да вършат работа и да се гънат - не могат на 100% да вземат мерки, които да са адекватни. Атентатът показа, че има определен контингент от хора, които са готови на всичко за дестабилизирането на обстановката в страната", отбеляза той. 

ВИЖ ОЩЕ: От Белград или от ЮАР е поръчан атентатът срещу Гешев? Заговорът


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com