Гардове пазят леденото хоро в Калофер

Предварителни списъци и медицински прегледи за ритуала на Богоявление

Гардове пазят леденото хоро в Калофер | StandartNews.com


Частни гардове ще пазят тази година леденото хоро в Калофер. Това се закани кметът на града Румен Стоянов, който всяка година на Богоявление лично води мъжкото хоро в родния си град.
Причината за строгата охрана са стотиците гости на града, които нагазват в ледените води преди местните хора и провалят ритуала им. Традицията повелява в река Тунджа да влязат първо кореняците. И чак след като някой от тях извади кръста, тогава в реката да се потопят и хора от други населени места. Гостите на Калофер обаче изобщо не се съобразявали с това.
Затова кметът Стоянов е решен да охранява хорото. Ще се обърне първо към полицията, а ако трябва - ще наеме и частна охранителна фирма.
Трета година ритуалът в Тунджа се наблюдава от пратеници на ЮНЕСКО. Калофер кандидатства с него за включване в регистрите на световното културно наследство. Конкуренция му прави подобен обичай в Македония. Затова, ако ритуалът се изпълнява автентично - само от калоферци, градът ни няма шанс да се пребори. Наблюдателите от ЮНЕСКО обръщали внимание и на най-дребните подробности. А гостите на града бъркали и стъпките на хорото, и теста на народната песен „Залюбила е Василка”, в която калоферци влизат в реката. Някои от външните дори си позволявали да нагазят в Тунджа пияни. Миналата година в леденото хоро, водено от кмета, се включиха над 500 мъже. Те бяха „предвождани” от момчета на около 10 години. Всички носеха типичната за града връхна дреха „гимена фанела” и под акомпанимента на гайдарите от Народно читалище „Христо Ботев” пееха "Залюбила е Василка".
Уникалното за Калофер е, че битка за Богоявленския кръст няма. Който и мъж да извади разпятието, според обичая го дава на най-малкия участник в леденото хоро. От прастари времена калоферци вярват, че който нагази с хорото в ледената Тунджа, цяла година няма да боледува. 
Само 30 смелчаци ще се хвърлят за кръста в ледените морски води във варненския кв. "Аспарухово". Ограничението е въведено от съображения за сигурност. Желаещите трябва да се явят между 10,30 и 11,30 часа на Богоявление на борда на кораб "Академик". Там ще им бъдат направени медицински прегледи. Програмата в морската столица ще започне в 9 ч. със Света литургия в храма "Св. Цар Борис I". От там в 11,30 часа ще тръгне литийно шествие, което ще премине през улиците "Найчо Цанов" и "Кирил и Методий", за да стигне до кораба "Академик". Осветеният Богоявленски кръст ще бъде хвърлен в 12,30 ч.
Записване за надпреварата ще има в Бургас. Там за кръста могат да се хвърлят само мъже, навършили 16 години. Те трябва да представят на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписана декларация за поемане на лична отговорност.
На 6 януари честваме 171 години от рождението на Христо Ботев. Затова на всички места в страната смелчаците, които ще скачат за Светия кръст казват, че ще се хвърлят в ледените води с името на Ботев на уста. В цялата страна наред с богоявленските ритуали и освещаването на бойните знамена ще има и чествания, посветени на великия българин Христо Ботев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай