Неделя,

Фалшив ориз на пазара. Истина ли е?

От: СТАНДАРТ -
10462
Фалшив ориз на пазара. Истина ли е?
A
A
A

Фалшив ориз се продава в последните месеци у нас. За това алармират граждани, установили, че зрънцата, които традиционно се варят за около 20-25 минути, сега изискват по-дълъг период на приготвяне. Освен това вкусът им бил пластмасов, писа „Уикенд“, а информацията бързо бе подета от различни сайтове и социалните мрежи. Истина ли е обаче? Контролните органи трябва спешно да се задействат, за да направят проверка и да предпазят хората.

За ориза от пластмаса се говори от поне три години. Още през 2018 г. се появиха видеа, които показват как в китайски фабрики се произвежда ориз от нишесте, в което е добавена пластмаса. Макар съдържанието на пластмаса в крайния продукт да е ниско, самата идея, че ядем пластмасова храна е ужасяваща

„Уикенд” твърди, че фалшивият ориз, който идвал от Китай, се продавал в насипно състояние по пазарите в най-обикновени прозрачни пликчета. Слагала му се цена малко по-ниска от тази на истинския ориз и това служело за примамка на повече клиенти. Потребителите твърдят, че зърната не се разкашквали, макар и при дълго варене.

На външен вид фалшивият ориз не се различавал от истинския. Затова трябва да се направи проверка. Изсипете част от плика  в купа с вода. Ако зърната потънат – всичко е наред, ако изплуват над водата, значи сте си закупили съвременна синтетика. Другия тест, който можете да направите, е с хаванче. Истинският ориз при начукването се превръща в нещо като бяло брашно. Менте оризът има леко жълт цвят.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ориз Фалшив