Ето как бивш шеф на полицията оправда стрелбата по престъпници

Според ген. Василев служителите на МВР трябва да спрат да носят пистолет „Макаров“

Ето как бивш шеф на полицията оправда стрелбата по престъпници | StandartNews.com

„Закон се пази и с оръжие - при самозащита, бягство, опит да спре извършител на тежко престъпление. Грабежът е тежко престъпление. Този, който бяга не се подчинява на полицейско нареждане. Произведени са предупредителни изстрели, а той продължава да бяга. Полицаят взима решение между 3 и 5 секунди, вади пистолета и го прострелва. Не е искал да го убие, а да го възпре“. Така описа пред бТВ станалата печална през последната седмица случка у нас бившият началник на националната полиция ген. Васил Василев.

По думите му полицаят е бил с нагласата, че извършителят на грабежа продължава да бяга и ще употреби всичко, за да се защити – възможно е да отвлече човек или да направи друго престъпление.

Според ген. Василев служителите на МВР трябва да спрат да носят пистолет „Макаров“ и да се въоръжат с полицейски пистолет.

„Всичко зависи от това къде е попаднал куршумът, ако е в рамото, крака няма да умре. Макаровият е тежък армейски пистолет с тежък патрон и дава по-големи поражения. Той не е пригоден за полицейска работа. Стоп патронът си е преживял времето“, допълни той.

Василев коментира и информацията, според която полицаят е стрелял с лично оръжие.

„За да има втори пистолет, има разрешително. Това му дава право да съхранява, носи и употребява оръжието. Пак следствието и прокуратурата ще каже правомерно ли го е носил. Трябва да се направи анализ и да се види той инструктиран ли е, когато е тръгнал на акция, проверявано ли му е оръжието“, каза бившият директор на националната полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай