Енергийната независимост от Русия не се хареса на АБВ

Енергийната независимост от Русия не се хареса на АБВ | StandartNews.com

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента

- Г-н Добрев, как ще коментирате излизането на АБВ от властта и оставката на вицепремиера Ивайло Калфин?

- От няколко седмици от лидерите на АБВ чуваме, че има проблеми в енергетиката. Това е много странно, защото проблеми в енергетиката в момента няма. Нека да припомним, че огромният дефицит, който имаше Националната електрическа компания (НЕК), е стопен. Дори компанията е вече на печалба. Споделените тези от АБВ, свързани със ситуацията в енергетиката, ни навеждат на мисълта, че очевидно те са против нещо друго, което се случва в енергетиката. Най-логичното е те да са против започналите проучвания и търсенето на нефт и газ в дълбоко Черно море. То ще направи България енергийно независима от вноса на руски нефт и газ. Част от обяснението ни за поведението на АБВ се състои точно в започналите проучвания и възможността България да стане енергийно независима.

- Как си обяснявате партия, която подкрепя управлението, да е против успех в енергийния сектор?

- Трудно обяснимо е, защото успехът в енергетиката вече е постигнат. Заварихме в НЕК дефицит от 800 млн. лева на годишна база, което означава, че всяка година има загуби от 800 млн. Лева. Сега не само, че не се трупат загуби, но и тя е на печалба за последните месеци на миналата година, както и за първото тримесечие на 2016 година. От друга страна, не само, че започна проучването в дълбоко Черно море с три от най-големите компании в света и в момента се осъществява проучвателният сондаж, ние успяхме да проведем и успешен конкурс за друг блок в Черно море - блок "Силистар". Конкурсът бе спечелен от компанията "Шел", която е също една от най-големите в света. Усилията на правителството за енергийна независимост, сравнени с енергийния шлем от миналото, вероятно са част от вчерашното решение на колегите от АБВ.

- АБВ изразявали ли са в разговори с вас несъгласие с въпросните стъпки на правителството към енергийна независимост?

- Пред мен не са изразявали такива резерви. Аз съм председател на енергийната комисия в парламента, а член в нея е депутатът от АБВ Кирил Цочев. С него сме работили перфектно през цялото време и той винаги е подкрепял усилията за реформиране на енергийния сектор. Самият той вижда положителните резултати. Тази атака срещу енергийната политика на правителството в последната една седмица е изключително озадачаваща.

- Ще успее ли това да разклати енергийния сектор?

- Не мисля, че може да се случи това. Реформата в енергетиката е вече проведена. Проучванията за търсене на нефт и газ се извършват. Не мисля, че напускането на АБВ от правителството би имало ефект върху сектора.

- А ще рефлектира ли върху стабилността на правителството?

- Не. Управлението е стабилно и има достатъчно мнозинство в Народното събрание, за да продължи с реформите и стабилизирането на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай