Елена Йончева и Иво Христов източили 250 000 евро

Йончева е обвинена и за пране на пари от КТБ

Елена Йончева и Иво Христов източили 250 000 евро | StandartNews.com

Под формата на документален филм, създаденият от бившия евродепутат Николай Бареков Антикорупционен фронт, представя записи от скрита камера, документи и факти за незаконното разходване на бюджетите от евродепутатите Елена Йончева, която е обвинена и за пране на пари от КТБ и доскорошният съветник на президента Румен Радев Иво Христов на средства, предназначени за местни асистенти и офиси. Финансовите щети за българските и европейските данъкоплатци възлизали на почти 250 000 евро.

Иначе от видеото става ясно, че местните асистенти заемат двойни позиции както в Европейския парламент, така и в централата на БСП, което е абсолютно забранено от регламентите на европейските институции. В краткия филм Бареков разкрива, че на всеки евродепутат се плаща месечна заплата от близо 9000 евро. Допълнително те получавали по 307 евро за всеки път, когато се регистрирали на заседание.

Евродепутатите имали право да назначават свои асистенти в държавите от които са избрани, като ЕП им отпускал средства за заплати на асистентите и пари за наем на офис и офис разходи. По разчети на Бареков за 1 година за един асистент се полагали близо 70 000 лв., а при четирима асистенти това възлизало на близо 280 000 лв. Допълнително за наемане на офис евродепутатът получава по близо 8500 лв. на месец или над 100 000 лв. на година.

По думите на Бареков, Йончева и Христов не поддържали офиси, но усвоявали парите за тях.

По думите на Бареков Антикорупционния фронт получил сигнал за поне трима евродепутати от БСП, нарушили тези правила за фалшивите асистенти и несъществуващите офиси. Сигналът щял да бъде отнесен до ОЛАФ, Европейската сметната палата, председателя и зам.-председателите на ЕП и председателите на парламентарни групи.

Освен обвинената за пране на пари и бившия съветник на Радев, имало и трети евродепутат-Цветелина Пенкова от БСП, която имала асистент, който също нарушавал правилата, като членувал в младежкото БСП

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай