Експерти категорични! Какво ни очаква с коклюш

Броят на заразените продължава да расте

Експерти категорични! Какво ни очаква с коклюш | StandartNews.com

Ситуацията с коклюш става по-сложна. 

400 са случаите на коклюш у нас, през май се очаква пикът на разпространението. Предстоящите празници дават глътка въздух, защото може да се ограничи разпространението на болестта през детски градини и училища. Това каза служебният министър на здравеопазване д-р Галя Кондева пред БНТ.

При регистриран случай на коклюш се карантинира целия клас. Има 46 училища в България с такива мерки. Процедурата е следната - при установен случай, следва епидемиологично проучване и препорька за карантина от 14 дни, каза Кондева.

Поради коклюш има и паралелки в онлайн режим. 

„За голямо сжаление от 10 дни при нас има паралелка, която е в онлайн режим. Там преди точно 10 дни четири деца имаха положителен тест и бяха болни", коментира пред bTV Диян Стаматов, директор на училището и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"Веднага реагирахме, силно се надявам да не се случи това повсеместно", каза още той. 

„При различни колеги в различни училища има единични случаи. Необходим е много ясен протокол как да се реагира, от министрите не се изпращат добри сигнали към родителите. Отмина COVID-19 и всички смятат, че нова пандемия няма как да се появи", посочи Диян Стаматов.

При болно дете родителите се свързват веднага с личния лекар, аз уведомих веднага РЗИ. След това се сигнализират родителите и на другите деца в класа. Среща се много сериозно притеснение от страна на родителите, и то е защото има деца, които вече са ваксинирани, но показват положителен тест за коклюш", коментира още той.

Към края на седмицата е възможно здравните власти да обсъждат обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Броят на заразените продължава да расте.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай