Експерт съсипа защитниците на АЕЦ Белене, каза истината

Продажбата на оборудването не е краят на българската атомна енергетика

Експерт съсипа защитниците на АЕЦ Белене, каза истината | StandartNews.com

Атомна електроцентрала в Белене не може да бъде построена с реакторите и оборудването, с които България разполага и които ще преговаря да продаде на Украйна. това стана ясно от думите на бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

„Продажбата на оборудването не е краят на българската атомна енергетика. 2013 година, когато се възложи оценка, беше изчислено, че тогава АЕЦ „Белене“ ще струва 10,5 млрд. евро. Тя не може да бъде построена, защото елементите трябва да се построят от Русия. България трябва да поиска гаранции за тежките ядрени процеси. Тези гаранции се дават от производителите. Ние не можем да получим тези гаранции“, обясни той.

„Украйна е притисната от българското правителство, тъй като трябва да купи цялото оборудване. Украйна няма пари, но може да ползва европейски или американски фондове. Аз съм сигурен, че ако ползва американски, САЩ ще се позоват на бъдещето споразумение и това ще е шанс да започнем седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, допълни Николов.

Той предупреди още за голямата опасност, която съпровожда сблъсъците между Украйна и Русия край АЕЦ "Запорожие". Четири от блоковете на АЕЦ „Запорожие“ работят с гориво на „Уестингхаус“, а другите два – с „Росатом“, уточни той.

„Пет блока в момента са студени. Шестият се опитаха да вържат с Крим, но Украйна не им позволи. Независимо, че са спрени има опасност от радиоактивно замърсяване. Най-опасното е спирането на енергията, която задвижва главните циркулационни помпи, които охлаждат реакторите“, добави Николов.

„Втората опасност е сухото съхранение на ядрено гориво. При пожар или попадение това може да увреди касетите и това да доведе до радиоактивна опасност. Идеята е това да спре настъплението на украинските сили“, коментира той.

„Ако влезете без каска в машинна зала, това се счита за опасен рецидив. Камо ли да струпаш военни. Руснаци използват площадката за изстрелване на ракети, защото разчитат, че Украйна не може да отвърне“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай