Две дами поведоха честването на Левски в София

Честване по случай 182-та годишнина от рождението на Васил Левски се състоя днес пред бюст-паметника на Апостола на свободата, в Борисовата градина

Две дами поведоха честването на Левски в София | StandartNews.com

Честване по случай 182-та годишнина от рождението на Васил Левски се състоя днес пред бюст-паметника на Апостола на свободата, в Борисовата градина. Тържествени слова произнесоха председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов. Присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министрите на образованието Таня Михайлова и на културата Румен Димитров, общински съветници, духовници и граждани.

Левски е апостол, будител, светец, мерило за съвест, законност и единение с Бога, с рода и отечеството. Левски е ренесансова личност, сравнима с най-чистите, най-светлите, най-безсребърните световни умове, каза Цвета Караянчева в словото си. В очите му се вглеждаме, в зениците - две езера от горест виделината търсим, кладенецът, в който да утолим жаждата си за свобода, за общение, за нравственост, посочи председателят на парламента.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че по-силно от всякакво тържествено слово от всички красиви думи е онова особено усещане, което ние българите носим в душите и сърцата си, когато чуем името на Апостола. Той не искаше нищо за себе си, той притежаваше най-големия дар на съдбата - да говориш, да убеждаваш, да повярват, каза Йотова. Да проповядваш идеи, а другите да ги имат за свои. Това правеше Апостола и така той остана във времето, отбеляза вицепрезидентът.

Нашата история благослови българския народ с водач, за какъвто другите народи само могат да мечтаят. Васил Иванов Кунчев се превърна още приживе в планина на българския дух, каза Тодор Чобанов на честването. Отначало беше скромен монах и неуморим пътник из българските предели, а после се превърна в държавник и гениален водач, който и до днес си остава най-яркият образец на безкористна любов към България. По думите на Чобанов Левски е загинал, за да продължи да живее в душите и сърцата на народа. Неговата саможертва и саможертвата на хилядите други герои, е истинската цена на свободата. Ние оставаме във вечен дълг към него. Прегръщайки децата си трябва да помним, че заради нашите деца, той се лиши от свои. Заради нашата свобода, той надяна оковите. За да ни има днес нас, той принесе себе си на олтара на Отечеството, каза Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай