Др-р Ненков: Никой не може да бъде лишен от спешна помощ

Др-р Ненков: Никой не може да бъде лишен от спешна помощ | StandartNews.com

София. "Това е по-скоро емоционален изблик, отколкото рационално решение от страна на д-р Москов. Никой не може да бъде лишен от Спешна помощ", каза по Нова ТВ д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването в служебното правителство. Той коментира актуалната тема със сигурността на спешните медици в гетата и идеята те да бъдат придружавани от полиция. 

Ненков посочи, че присъствието на полиция е необходимо не само в ромските махали, а навсякъде, където е опасно. В този смисъл той е "за" решението на Петър Москов.

„Нормално приемаме да няма полиция в село с 15 възрастни, а не приемаме за нормално в село с насилници да не влезе линейка. Петър Москов не етнизира проблема и това го показват цифрите - от 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали", допълни той.

Проблемът е, че насилниците не са в ареста

"От наша гледна точка проблемите са два – расизмът и популизмът. Големият проблем е, че вместо да видим насилникът в ареста, ние продължаваме да го гледаме как дава интервюта в медиите. Държавата трябва да влезе веднага в ролята си и всеки, който е насилник, да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинение", заяви Деница Сачева от коалиция „Десните".

Според нея няма никаква връзка между социалната, здравната система и полицията и това трябва да се промени.

"Вместо държавата да функционира, един човек, който е министър и е на върха на властта, започва да внася подобен тип етническо напрежение", обобщи Деница Сачева.

В ефир бе включена с мнение и Катя Иванова от село Градинарово, нашумяла с репликата си "млад меринджей". Тя заяви, че недоумява как може да се посяга на лекар и по-скоро подкрепя действията на министър Москов. Признава, че самата тя не плаща здравни осигуровки, защото не работи, но когато е имала нужда от лекар, Бърза помощ винаги са се отзовавали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай