Драмата с кораба. Заседнал заради грешка на екипажа

Не можем да торпилираме кораб, който се е отклонил за 10 минути от курса, каза военният министър

Драмата с кораба. Заседнал заради грешка на екипажа | StandartNews.com
  • Не можем да торпилираме кораб, който се е отклонил за 10 минути от курса, каза военният министър
  • Собственикът на кораба отказва евакуация на моряците

Грешка на екипажа е довела до заклещването на кораба Vera Su в скалите край Камен бряг. Това съобщи пред журналисти военният министър Георги Панайотов.

Не можем да торпилираме кораб, който за 10 минути се е отклонил от курса си, заяви Панайотов. Той беше категоричен, че военноморските сили нямат вина за инцидента със заседналия край Камен бряг плавателен съд Vera Su.

„Категорично не може да се говори за пробив в националната сигурност. Отклонението на кораба е 10 минути. Движел се е по курс, по който се движат търговски кораби (…) Става дума за грешка на екипажа, има действия на „Морска администрация“, които не са били такива, каквито е трябвало да бъдат“, заяви още Панайотов.

Той посочи, че началникът на отбраната и началникът на ВВС се облетели кораба, но заключението им е, че потенциално токсичният товар не може да бъде пренесен по въздуха, защото много близо до Vera Su има скали и силен порив на вятъра застрашава летците и вертолетите, които биха участвали в подобна операция.

За момента остават две опции – „Морска администрация“ и транспортното министерство да се опитат да се справят сами или да бъде наета специализирана фирма за освобождаването на кораба, посочи Панайотов, като подчерта, че ВМС няма възможност да помогне в случая.

„Хеликоптер на ВМС е в 30-минутна готовност да направи евакуация на моряците на кораба“, заяви военният министър. Собственикът на корала обаче твърди, че моряците са в безопасност на него и засега отказва евакуацията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай