Днес ЕС слугува на капиталистите

Днес ЕС слугува на капиталистите | StandartNews.com

Как да сме богати, щом унищожихме постиженията на социализма, пита Достена Лаверн

Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в Пловдив. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура в София с медал за отличие. През 1992 г. е изпратена в Портланд и там получава диплома за завършено американско средно образование. Продължава образованието си във Франция в университетите "Марк Блок" и "Робер Шуман" в Страсбург.

През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология с най-високо отличие на журито във Висшата школа по социални науки в Париж. Темата на дисертацията й е свързана с ролята на тинк-танковете в българския преход към демокрация. Лаверн ги анализира и в книгата си "Експертите на прехода".

Живее постоянно в Страсбург, има българско и френско гражданство. Има 10-годишна дъщеря, Мария Лаверн. Антроположката е 5-а в листата на Коалиция за България, след като видни интелектуалци я номинираха за кандидат за евродепутат.

- Г-жо Лаверн, как си обяснявате паритета на силите между ПЕС и ЕНП? В средата на кампанията сме, ще успеете ли да промените посоката?

- Надявам се в последните 2 седмици местата на ПЕС и ЕНП да се разменят в полза на ПЕС. За съжаление сегашното дясно правителство на ЕС - Еврокомисията има сериозни средства за влияние. Освен това да се заблуждаваме, че в капиталистическа Европа средствата за масова информация ще са леви или поне - обективни, не е реалистично. Собствениците на медиите са отдавна монополисти в много браншове в много европейски страни и те трудно ще допуснат обективна информация за положението на хората на интелектуалния и на физическия труд. Ултракапиталистическата и дясна реалност в момента е силна с контрола върху финансите, банките, медиите, работните места. Трудно е, но мисля, че европейските граждани все повече разбират необходимостта от ограничаването на капитала. Не може спестяванията и данъците на всички да се употребяват за спасяване на банките от банкрут, за баснословни заплати на мениджъри, които докарват фирми до фалит.

- Ще повлияят ли посланията на евроскептиците срещу т. нар. големи партии на тези избори?

- Посланията на евроскептиците не са безпочвени. Досега ЕС обслужва капитала за сметка на гражданите и това не може да не разочарова маса хора. Затова евроскептицизмът е във възход и злоупотребява със социалните проблеми, но той изобщо няма намерение да ги решава и фактически е скрит съюзник на финансовите капиталисти.

- В коя кампания се чувствате в свои води - "от врата на врата" или "митинговата"?

- Лично аз се чувствам добре в пряк контакт с много хора, в дискусия и диалог на открити пространства и в зали със симпатизанти и с хора, които се интересуват от различни мнения. Разбира се, много е важна директната кампания от врата на врата, но тя е повече за парламентарни избори, където избирателните райони са ясни и е важно да се познават пряко всички избиратели. В евроизборите отговорност се поема пред цялата нация, пред всички граждани, които трябва да направят своя избор вече за общо европейско управление.

- Кога ще се усети ефектът от широко прокламираната мярка на ПЕС "младежка гаранция"?

- Ефектът ще се усети най-рано наесен, и то - ако председател на Еврокомисията е левият кандидат Мартин Шулц. Иначе ще трябва да чакаме още много и да се борим в опозиция, което е много по-трудно и едва ли ще даде очаквания резултат.

- Левите казвате, че не искате Европа на две скорости. Но като човек, който от години живее в Страсбург, търсили ли сте отговор на въпроса защо в ЕС едни държави са в "А" група, а други - на опашката, като България?

- Отговорът е ясен. България не е страна с протестантска пазарна култура. Тя се модернизира по време на социализма и да искаме изведнъж да станем богати, след като през целия преход унищожаваме националните си богатства и постижения, е немислимо. България имаше шанс да догони развитите европейски държави, ако не беше унищожила достиженията на социализма. Сега тръгваме от много ниска точка, чуждите инвеститори в много случаи експлоатират ниско платен труд и ниски данъци и при сблъсък с корупция напускат страната. Азиатската конкуренция е много силна. Българските неолиберали смятат, че пазарът автоматично ще донесе блага, но това не става и тази илюзия постепенно отмря. Сега идва още по-трудното, вече сме в ЕС, но сега пак десните ни предлагат да сме някаква втора скорост, а обещаваха изравняване. Крайно време е да разберем, че постиженията са резултат от разумна борба, демокрация и труд. Ние сами трябва да се преборим за правата ни в ЕС, а не да чакаме да ни огрее.

- Доверието на европейците към институциите спада. Защо? И как ще промените този процес?

- След финансовата криза от 2008 г. политическите институции в Европа и САЩ действаха против гражданите, за да спасят фалиралите банки на всяка цена. Резултатът е недоверие в държавите и институциите. Време е институциите да заработят за хората, държавите да водят социална политика, каквато обещават днес даже и десните, защото са опрени до стената. Освен това ЕС трябва да демократизира своите институции, да внесе повече прозрачност в договарянето на икономическите си мерки и на споразумения като Атлантическото, което, ако мине във варианта, предложен от десните сили, ще утвърди и засили нечуваната власт на корпорациите и лобитата в сянка над държавите. Само тогава може да се върне доверието в демокрацията.

- Точно във Франция е много чуваемо говоренето на националистическите формации. Как си обяснявате засилването на влиянието им сред гражданите на европейските държави?

- Националният фронт на Марин льо Пен напусна острите националистични изказвания и се ориентира към лява риторика, към популизъм и използва слабостите на левите да назовават понякога нещата с истинските им имена. В това отношение националистите печелят, защото остро критикуват, обещават и добре знаят, че няма да изпълняват това, което обещават, като всички популисти. Подобен е и случаят с "Атака" у нас.

- Как влияе кризата в Украйна върху евроизборите? Какво се налага да обяснявате най-често при срещите си със симпатизанти?

- Кризата в Украйна е болезнена за всички европейци от Ламанша до Владивосток. Между ЕС и Русия се е появил огромен проблем, който трябва в най-скоро време да се реши с мирни средства. Позицията на България е ясна - ние сме мост между ЕС и Русия и заедно с това изпълняваме своите договорни отношения с ЕС. Убедени сме в разумните решения от всички участници в конфликта - САЩ, ЕС, Русия и Украйна. За България кризата в Украйна е болезнена не само политически, но и икономически поради нашите сериозни търговски отношения с Украйна.

- Коментарът ви за резолюцията на Европарламента в последния пленарен ден, с която се засяга пряко и проекта "Южен поток"?

- Резолюцията е част от санкциите срещу Русия, но нашите леви депутати от България не я подкрепиха. Заедно с това Еврокомисията е далеч от спирането на строежа на "Южен поток". Да не забравяме за заинтересованите страни - Италия, Австрия, Сърбия, България и др. Тези страни, заедно с Германия, не биха позволили Европа да зависи само от "Северен поток".

- Залог ли е успехът на вашата листа за стабилността на кабинета "Орешарски"?

- Кабинетът "Орешарски" има подкрепата на две политически сили, които ще имат сериозно мнозинство на евроизборите. Така че - кабинетът може спокойно да си върши работата и да решава проблемите на България стратегически.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай