Дипломат засече таен руски план срещу България и Македония

Думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова са нагнетили напрежението

Дипломат засече таен руски план срещу България и Македония | StandartNews.com

Проблемът с руската църква в София започна след експулсирането на трима свещеници от България, но цялата история има своето начало в Република Северна Македония. Това крие въпроси и отговори, които засягат отношенията между София и Скопие, и начинът по който ги третира руската държава.

Скандалът с Руската църква в София ще се разраства, а действията на българските служби за сигурност са закъснели, заяви пред Нова телевизия бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев.

„Руската църква е на територията на старото Руско посолство у нас, има нотариален акт за нея, но тя не може да работи като църква без разрешението на Българската православна църква. Напускащият свещеник е трябвало не в Руското посолство да остави ключа, а в Светия синод”, допълни Керемедчиев.

Според него Руската православна църква много бързо може да изпрати в България други свещеници. Керемедчиев смята, че думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова са нагнетили напрежението. „Скандалът започна от Северна Македония, тъй като тези свещеници бяха обявени там за персона нон грата. Руската федерация се стреми България и РСМ да имат максимално обтегнати отношения”, категоричен е бившият заместник външен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай