Дават 45 млн. в помощ на самотни хора с увреждания

40 000 души вече използват ежедневно патронажна грижа и други услуги

Дават 45 млн. в помощ на самотни хора с увреждания | StandartNews.com

Първа мярка, която беше насочена към местните власти и тя ще продължи до края на годината, е обслужването с патронажна грижа на самотноживеещи хора, хора с увреждания. За целта сме отделили 45 милиона от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вече имаме близо 40 000 души, които ежедневно използват тази услуга, съобщи пред БНТ заместник социалният министър Зорница Русинова.

Тя обясни, че всяка община осигурява средства, за да може да се помага на възрастните хора. И посочи, че и в чужбина има случаи на заразени в социалните домове. "Служителите са най-голямото предизвикателство. Има много доброволци. Част от дневните центрове не могат да работят, техният персонал може да се използва за патронажната грижа", коментира Русинова.

"Социалният патронаж е много добра услуга в момента. Най-добрият начин ние да подпомогнем общините, всяка община според размера си, получава финансиране, така че да може ежедневно някой да може да напазарува на възрастните хора, да им купи лекарства, да им помогне с дезинфекцията. Всички общински служби разкриха горещи телефони. Надявам се, че ще продължим така", обясни Русинова.

Заместник-министърът разказа, че още от самото начало на извънредното положение са ограничили посещенията и приема на хора в домовете за възрастни хора и за хора с увреждания, общините са подпомогнати с по-голяма гъвкавост и тази мярка се удължава до 31 август.

За масовото тестване в домовете тя каза, че в някои градове фактите са тревожни, но е осъществена реорганизация за овладяване на ситуацията.

"Отпреди две седмици започна масовото тестване в домовете за възрастни хора и в останалите услуги, засега има някои градове, където фактите са тревожни, но нашите служби заедно с директорите на всяка една от услугите, с кмета, с местното РЗИ успяха да се реорганизират и там, където има случаи на заразени, ако са в недобро здравословно състояние, се настаняват в болница, отделят се от здравите. Надявам се да успеем да овладеем ситуацията", каза Русинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай