Датата за вота няма да е лесна сделка

Датата за вота няма да е лесна сделка | StandartNews.com

Борис Попиванов, политолог, Институт "Иван Хаджийски"

През последните дни бяха изразени достатъчно съмнения, че на днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента ще се решат големите загадки - кога ще има избори и как ще се провеждат. Не ми се струва вероятно не само БСП, но и останалите партии да са готови със свои ясни предложения и за диалог. Бойко Борисов също каза, че едва ли ще се постигне конструктивен тон на заседанието на КСНС.

Особена е ролята на президента Плевнелиев, който обикновено е много ентусиазиран да подхвърля някакви предложения и тези в публичното пространство, но този път като че ли настоява партиите да се разберат помежду си. Тоест държавният глава се дистанцира от поемането на отговорност за успеха или неуспеха на този съвет. Твърде е възможно да не бъдат намерени отговори на въпросите и особено на сакралния въпрос: "Кога?"

В тази ситуация Плевнелиев може да проведе консултации с политическите сили поотделно, а не накуп, за да се опита да сближи позициите им. Проблемът на консултациите не касае само датата на изборите, но и строежа на газопровода "Южен поток", както и номинацията на българската кандидатура за еврокомисар - теми, по които още не са открити картите от различните играчи.

През миналата седмица Сергей Станишев поднесе три изненади - идеята за задължително гласуване, за бързи избори през юли и за диалог с ГЕРБ. И трите хода са насочени срещу досегашния им партньор ДПС. Спорно е дали задължителният вот ще навреди на всички големи партии, но със сигурност ще нанесе щети на движението. Офертата на БСП за избори през юли отново идва да подскаже, че не ДПС са тези, които ще раздават порциите на властта и ще казват кога ще се гласува и на кой ще принадлежи. Предложението към ГЕРБ също е знак към партията на Местан да не си мислят, че са уредили всички бъдещи партньорства, а пък червените ще останат неми свидетели.

Големият риск пред соцпартията е тя да остане изолирана от процесите и другите формации да се наговарят и действат едни против други, без да слагат в сметките си "Позитано" 20. Иска се високо спортно майсторство в шаха, фехтовката и бокса, за да успее БСП да излезе от този капан. Именно с цел измъкване от клопката Станишев непрекъснато се стреми да държи инициативата с изненадващи ходове.

Затова е по-вероятно днес при президента парламентарните играчи да не се разберат конкретно за датата на извънредния вот и оставката на кабинета, но да преговарят в конструктивен тон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай