Данов: ГЕРБ закъсня с вота на недоверие, вече работим

Строителният бранш е оставен на автопилот

Данов: ГЕРБ закъсня с вота на недоверие, вече работим  | StandartNews.com

София. В Министерството на инвестиционното проектиране не се работи - с този мотив от ГЕРБ искат вот на недоверие на кабинета "Орешарски". Свърши ли нещо за 100 дни новото ведомство? Защо стартира с уволнението на шефа на ДНСК Милка Гечева? И какви идеи за реформи в строителния бранш и привличане на инвеститори има? "Стандарт" потърси отговорите от министър Иван Данов.

- Арх. Данов, от ГЕРБ поискаха вот на недоверие на кабинета с мотива, че във вашето министерство не се работи. Така ли е?

- Право на ГЕРБ е да си намерят повод и да искат вот на недоверие. Въпросът е дали този вот ще мине. Но, честно да ви кажа, закъсняха с вота, защото министерството вече е конструирано като съдържание, приели сме устройствен правилник.

- Много сте харчили?

- Понеже ни обвиняват, че сме направили много разходи, до този момент министерството е струвало между 50 и 60 000 лв. Бюджетът е взет от свиването на административния апарат и от прехвърляне на хора от останалите министерства. По никакъв начин не сме натоварили държавния бюджет. И за 2014-а ще сме министерството с най-малък бюджет.

- Но дори и от БСП се чуват мнения, че е можело и без вашето министерство...

- Вероятно го казват въз основа на опита, който е натрупан в България при създаването на нови министерства, като това на бедствията и авариите и на администрацията. Те обаче са създадени с решения на парламента и започват да действат моментално. А при нас се наложи промяна в Закона за устройството на територията (ЗУТ), тъй като се разделяха функциите. Това министерство запълва празнота, която съществува повече от 20 г. и това е липсата на Министерство на строителството. Името му действително събуди доста въпросителни, но то произхожда от формулировката в ЗУТ - инвестиционни проекти. Строителният бранш е оставен от много време на автопилот. Губим много пари от европрограмите и от други инвеститори заради некачествени проекти. Изостанали сме много спрямо останалите европейски страни. Имаме отлив на кадри. Заплащането не е адекватно на изискванията за качество, законодателството трябва да бъде синхронизирано с това в ЕС. Нашето строително законодателство в момента не позволява да има времево планиране на един инвестиционен проект. И това са все теми, които трябва да бъдат решени от това министерство. Създаването му е върху празното. Върху това, което е изпуснато. Предстои с камарата на инженерите и на архитектите да направим един много сериозен анализ на нивото на проектантите ни. Образователният ни процес също не е адекватен на изискванията на времето и на пазара. Колкото и да ме критикува г-жа Лиляна Павлова, далеч съм от мисълта, че се е сещала за тези проблеми. Просто въпрос на бекграунд.

- Получихте тежки обвинения от ГЕРБ за политическа чистка. Защо уволнявате шефката на ДНСК Милка Гечева?

- Чух атаките, че г-жа Гечева е била отстранена без мотивация. Първо, тя е специалист, който аз много високо ценя. Не съм мотивирал отстраняването й, защото трябва да посоча негативни елементи. Но аз я поканих да работи в министерството, и то на доста сериозна длъжност. Днес (б.а. четвъртък) сутринта ми се обади, за да ми откаже назначението си по някакви причини, които няма да коментирам. Но преди време тя е била подложена на изключителен натиск отгоре, за да свърши толкова незаконни работи, че ДНСК е загубила 33 дела в различни съдилища на страната. Не знам как е издържала психически.

- Натискът от ресорен министър ли е бил? От политическа централа?

- Имам документите, вижда се, но няма и да ги покажа. Нали знаете какво казва Чърчил - настоящето, което гледа в миналото, няма бъдеще. Затова в министерството ще спазваме този принцип. Но пак казвам, атаките за политическа чистка са най-малкото неоснователни. За мен един човек, щом е специалист в съответната област, не може да бъде политически обвинен. Ние работим с цифри и с математика, а там политика не може да има. Законът за гравитацията е надпартиен, законът за парите - също. Много съжалявам, че г-жа Гечева ми отказа, може да размисли и да се върне. Идеята ми бе да я включа в много сериозен вътрешен контролен орган, който се създава в министерството. Една от задачите ни е превенция и борба с негативните практики или, казано иначе, с корупцията. Голямо преструктуриране в ДНСК не се очаква. Но ще настоявам в следващите седмици да добавим промени в Наказателния кодекс (НК) за специална защита на служителите, както при лекарите от Бърза помощ и учителите. С такава защита ще искам да се ползват и служителите на ДНСК. И пак г-жа Гечева ми подсказа, че има голямо разминаване в законите. Между това, което ДНСК може да прави и ограниченията на законите. Затова много разчитах на опита й и ще продължа да водя преговори нея.

- Какво да очакваме след заработването ви на пълни обороти?

- Първата задача, която сме си поставили, е да стартираме законодателните инициативи в областта на строителството. Трябва да създадем позната среда на инвеститорите, среда, която е приемлива за тях.

- Законът за обществените поръчки (ЗОП) вероятно е част от това, какво предлагате като нормативна база за строителите там?

- Нашето желание и изискване към този закон е да се добави една препратка към наредба за обществените поръчки в строителството и една наредба в проектирането. Аргументът за това е, че не е едно и също дали ще се прави обществена поръчка за готов продукт за телевизори или компютри или за нещо, което го няма. Това означава, че един път поръчката е за проекта - за създаването му и отделно за технологията на неговото създаване. Аз и екипът ми сме на мнение, че трябва да възприемем немската практика. Най-добрата наредба за обществени поръчки в строителството е тази в Германия. В Австрия е много сходна - 99,99% се застъпват. Характерното там е, че критериите са изключително прозрачни и ясни - цифри, цени. Изискванията за качество и технологии са фиксирани в текстовете. Т.е. този, който приеме да изпълни тази задача, е и контролиран с документацията. И няма елемент за съмнение относно спечелването на търга.

- Колко време ви трябва за трансформирането на германската наредба в български вариант?

- Вече сме направили необходимото с Камарата на строителите. На етап сме на малки редакционни бележки и напасване с общите позиции на ЗОП. Веднага щом ЗОП бъде приет, ще сме готови с текстовете за правилника.

- Дайте пример за ефективността му?

- За строителните дейности ще бъде предвидено, че всяка една на стойност над 10 млн. евра, например, се дели на отделни лотове. Така се гарантира равнопоставеност на малки, средни и големи предприятия. Това няма да пречи на една голяма фирма да спечели и десетте лота, но може да спечели 9, а единият да иде при малка компания. Шансът на малките да започнат бизнес и да се развиват е огромен. И това е законодателството, въз основа на което се осъществява т.нар. икономическо чудо в Западна Европа. И като се обяви поръчка за строителство, тя се обявява на базата на тръжните книжа. Те гарантират равни условия за всички. Ще се въведат и общи формуляри. Случва се понякога в документите да има математическа грешка, но специализиран софтуер проверява веднага данните, тъй като документацията се предава и в електронен вариант. Затова желанието ми е да приемем тази практика и веднъж завинаги да прекъснат слуховете за корупция и основанието за тях.

- Как ще се справите с разпокъсаната информация за имотите у нас?

- Чрез единна информационна система, която да съдържа геометричните данни за имотите и индекси за тях, разположение и собствениците. Идеята ни е да обединим тази информация и да бъде на едно място в Агенцията по кадастъра. Вече съм провел и разговор с министър Димитър Греков. Кадастърът трябва да е единен за цялата територия на страната. Този от земеделието трябва да отиде в Агенцията по кадастъра. Част от подземния е при концесионерите, говорим за различни инфраструктурни елементи. Ще започнем законови стъпки и в тази насока. Пълната информация е много важна за инвеститорите. Идеята е да има двупосочна информация, както е навсякъде по света. В Холандия може да проследите даден имот от 1700 г. Без изясняване на собственост не може да бъде издадено разрешение за строителство. Това е най-големият проблем, а кадастърът, който заварваме от 18-те процента покритие на страната, част от него е некачествен. За последните 4 г. за кадастър не е даден 1 лев от държавата. И част от политическото ръководство на това министерство трябва да обърне специално внимание на проблема. Оказа се, че съм първият министър, който посещава Агенцията по кадастъра. Ще я наблюдавам много внимателно, за да може проблемите да се решат максимално бързо.

- Как приехте идеята за наемане на фирма, която да води инвеститори у нас?

- Няма нищо лошо в това, известните ми задръжки са относно невъзможността на такава фирма да покрие територията на цялата страна. Привличането на инвестиции е работа на всеки кмет, на всяка община. И освен това прозира - да го кажа директно - комплекс за национална малоценност. До момента, в който целият народ не се вдигне като един барон Мюнхаузен сам за косата - няма как да стане.

- И все пак - все чакаме големите инвеститори...

- Работим по няколко големи проекта. Но към настоящия момент не мога да ги коментирам, защото първата молба на инвеститорите е да запазим конфиденциалност, предвид на това, че става дума, ако щете, и за търговска тайна, особено когато е частен. Ако обявите, че някъде ще се строи завод за 100 000 автомобила в година, нали се сещате, че там земята ще поскъпне стократно. И министерството ще се яви некоректна страна в тези преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай