Събота,

Данаил Папазов: Странно е, че капитанът не е разпитан веднага

От: Стандарт -
Данаил  Папазов: Странно е, че капитанът не е разпитан веднага
A
A
A
  • Данаил  Папазов е бивш шеф на Пристанище Варна,настоящ на Пристанище ТЕЦ Езерово и ТЕЦ Варна

-Г-н Папазов, има ли някаква процедура, която трябва да се следва при ситуации като тази със заседналия кораб Vera Su?

-Няма описана такава точна процедура. При всеки отделен случай се действа по различен начин. Има много странни неща в случая. Например спасяването на кораба можеше да стане по много по-лесен начин. To се компрометира с не добре уплътнения грайфер-изтече доста стока в морето, което не биваше да се допуска. Има достатъчно грайфери и в пристанище Варна, и в Бургас, и в нашето, които не текат. Трябваше да бъдат взети мерки предварително. Допускат се грешки, тъй като ситуацията е аварийна.Другогото, което мога да кажа, е че странно, да не може да се разпита капитанът на кораба, заседнал на българска територия. Според мен това отдавна трябваше да бъде извършено. Той причинява почти екологична катастрофа в България и да не може да бъде разпитан капитана ми е много странно. Представям си, ако например български кораб заседне в английски териториални води и направи такова нещо. В 24-тата секунда ще бъдат арестувани и капитанът, и абсолютно всички, за да бъдат разпитани и т.н.

-Как да си обясним обаче след това толкова дългото забавяне на операцията по изваждането?

- Това с пакетирането на стоката...Според мен трябваше първо да бъде разтоварен насипно корабът и след това да се пакетира на брега. В такава аварийна ситуация това би трябвало да го допуснат всички органи. Сега, разбира се, нещата се усложняват всеки ден все повече и повече, защото лошото време набива кораба в скалите, което може да предизвика наистина голяма авария.

-Как виждате изхода от ситуацията?

-Трябва да се разтовари корабът, всичко друго е пожелание. Без да се разтовари корабът, без да се облекчи, няма как да излезе от забития нос в скалата и няма как да се отдели от брега. Ако обаче изплава поради това, че ще му бъде по-малко теглото, ще може да бъде изтеглен. Тук се говори за някакви големи спасявания... Според мен доста филми са гледали по телевизията много хора.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички