Британски следователи били в България заради Гебрев

Екип от британски следователи е пристигнал в България, за да разследва евентуалната връзка между отравянията на Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев, казал премиерът Бойко Борисов в интервю за в. "Гардиън"...

Британски следователи били в България заради Гебрев | StandartNews.com

Екип от британски следователи е пристигнал в България, за да разследва евентуалната връзка между отравянията на Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев. Това е обявил лично премиерът Бойко Борисов в интервю за "Гардиън".

"Има британски екип тук. Те провеждат съвместно разследване с българските органи", заявява Борисов пред британското издание. От момента, в който чухме думата "Новичок", ние веднага се свързахме с нашите британски партньори", допълва министър-председателят.

По думите му това се е случило преди "няколко месеца".

Както е известно британското издание "Белингкат" направи връзка между отравянето с химическото вещество "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри и това на Емилиян Гебрев. А връзката е, че един от хората, които се сочат като отровители на Скрипал е бил в България точно по времето на отравянето на Гебрев.

"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорството и контактите, които този човек е имал и за който знаем, е предоставена на британските разузнавателни служби", добавя премиерът.

Борисов обаче отказа да уточни дали британският екип е съставен от полицаи или от разузнавачи.

Самият Гебрев обаче не е наясно за подобен екип и подобно британско разследване. От "Гардиън" са успели да се свържат и с него.

"Какъв британски екип от следователи? За първи път чувам за такова нещо от Вас. Никой не ме е потърсил", заявява Гебрев, като уточнява, че е говорил единствено с българската прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай