Божков намерил вратичка в закона и за антиките

Причината е вратичка в закона, каза Боил Банов

Божков намерил вратичка в закона и за антиките | StandartNews.com

Вратичка в закона е позволила на бизнесмена Васил Божков да не регистрира около 2700 антични съкровища от частната му колекция. Някои от тях са на 6 000 години. Това разкри министърът на културата Боил Банов. Върховна административна прокуратура му възложи днес да направи пълна проверка за произхода на артефактите. Божков притежава над 3000 антики.

ВИЖ ОЩЕ: Проверяват произхода на Божковите съкровища

"Това, което е излагано и е излизало извън страната, са тези 212 предмета, които 2008 -2009 г. Стефан Данаилов, бог да го прости, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрирани и колекцията е излизала в чужбина", заяви Банов пред журналисти в парламента. През 2011 г. 212 предмета на Божков са изложени в Москва по повод Годината на България в Русия. Изложбата е организирана съвместно от културните министерства на двете държави.

ВИЖ ОЩЕ: Телефоните на МВР прегрели от сигнали за Божков

"Към момента за следващите 2700 предмета нямаме регистриране. Има подадено преди години искане за анализ и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова регистриране", каза още Банов. Но в закона не е записан срок, в който след подаването на заявлението за регистрация, трябва да се дадат предметите за анализ и оценка. Регистрацията на един артефакт е 30 лв., но срокове за плащане и завършване на процедурата няма. Това дава възможност на много колекционери да подадат заявление, но така и да не стигнат до регистрация на предметите.

"Не е довършена процедурата. В закона има такава вратичка: "кажи, че ще ги дадеш за анализ" и дотам...", каза Боил Банов и изрази недоумение, защо тази вратичка не е затворена. Защото Божков не е единствен с частен музей.

Запитан защо колекция на обвиняемия милиардер не е била проверявана досега и имало ли е съмнение, че той незаконно притежава ценни предмети, Банов отговори: "Частната собственост е неприкосновена. Описано е в Конституцията. Няма как да я проверяваме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай