Проверяват произхода на Божковите съкровища

Боил Банов има два месеца да отговори на Върховната административна прокуратура

Проверяват произхода на Божковите съкровища | StandartNews.com
  • Боил Банов има два месеца да отговори на Върховната административна прокуратура

Проверка, как обвиняемият милиардер Васил Божков се е сдобил с колекцията си от над 3000 анкити от тракийската и римската епоха, някои от които на 6 000 години, възложи Върховната административна прокуратура на министъра на културата Боил Банов. Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

ВИЖ ОЩЕ: КРАЙ! Божков загуби лотарията

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на културата проверка на античните предмети, стопанисвани от фондация „Тракия“, съобщиха от прокуратурата. В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай