КРАЙ! Божков загуби лотарията

Има 30 дни, за да учреди в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция за неизплатените досега печалби

КРАЙ! Божков загуби лотарията | StandartNews.com
  • Има 30 дни, за да учреди в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция за неизплатените досега печалби

ВИЖ ОЩЕ: Валери Симеонов: Не купувайте повече талони за лотария

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков загуби Националната лотария. Само държавата ще може вече да получава лиценз за лотарийни игри. Това реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене поправките в Закона за хазарта, предложени от зам.-председателя на НС Валери Симеонов /НФСБ/. Те бяха гласувани бързо – за около половин час.

ВИЖ ОЩЕ: Проверяват произхода на Божковите съкровища

Нещо повече - в срок до 30 дни от влизане в сила на закона, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, трябва учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент. Тоест – Божков има месец да направи това за спечелените и неизплатени награди от търкането на талончета.

Лиценз за организиране на лотарийни игри да може да бъде издаден само на държавата, постановиха депутатите със 135 гласа "за" и нито един против. 12 се въздържаха. Нито един от обявените от Божков 47 депутати-приятели не го подкрепи в зала.

С измененията в Закона за хазарта се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги без съответния лиценз.

Текстовете постановяват, че лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор".

Промените предвиждат забрана на продажбите на талони и билети с хазартна цел на по-малко разстояние от 300 метра от училищата. Това правило сега се отнася само за казината и игралните зали.

Поправките в Закона ще влязат в сила по общия ред – три дни след обнародването им в „Държавен вестник“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай