След наводненията: Морето пълно с боклуци

Тежките наводнения по южното Черноморие вкараха в морето тонове боклуци

След наводненията: Морето пълно с боклуци | StandartNews.com

Тежките наводнения по южното Черноморие вкараха в морето тонове боклуци. Засега замърсяването ще остане в пострадалите райони, но в дългосрочен план то може да има огромен негативен ефект, твърдят от Института по океанология.

„Свидетели сме на локално замърсяване. По пътя на тези води бяха пометени големи отломки от каравани, коли и други. Те са тежки и най-вероятно ще останат по бреговете. По-силните североизточни ветрове може да изкарат по-леките отпадъци на сушата и да бъдат понесени от теченията. Отпадъците са основно свързани с бита – газови бутилки, части от каравани, рамки от прозорци, стекове от минерална вода“, обясни пред бТВ гл. асистент Радослава Бекова от Института по океанология.

По думите ѝ отпадъците трябва да бъдат извадени с помощта на водолази и специализирана техника.

„Най-вероятно те няма да имат пряко отражение върху екосистемата, но тези отпадъци биха повлияли в по-дългосрочен аспект, когато започнат да се раздробяват вследствие на вълните, слънцето, водата. Може да стигнат до образуването на микрочастици, които да попаднат в хранителната верига“, предупреждава Радослава Бекова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай