Близо 18 000 съкратени заради коронавируса

Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Близо 18 000 съкратени заради коронавируса | StandartNews.com

За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма души общо са се регистрирали в бюрата по труда, като 17 793-ма от тях са посочили, че са безработни вследствие на съкращения, свързани с коронавируса. Това каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В отговор на зрителски въпрос тя отговори, че съкратените заради пандемията от коронавирус нямат право на безлихвен кредит от 1500 лв., защото те ще получат обезщетения за безработица.

Министър Сачева коментира и предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13 май.

„Това е ходът, който всички трябва да бъдем убедени че трябва да бъде направен, защото е изключително необходимо да продължим да забавяме разпространението на инфекцията и да поддържаме ниски нива на заболеваемост и съответно на хора, които да натоварват здравната система.

Никога не можем да бъдем сигурни в това кой е по-добрият избор, който трябва да направим обаче има един, който е безспорен – животът винаги е най-важен. В това отношение съм сигурна, че решенията, които взимаме, макар и много тежки, сега ще бъдат оценени правилно вбъдеще", каза Сачева.

Този вариант 80 на 20, който иска бизнесът не е възможен на този етап. Неслучайно дори ЕК е готова да дава заеми на държавите, именно в подкрепа на съотношението 60/40, подчерта Сачева

И допълни:“Това, което сме направили със Закона за извънредното положение, е че самотните родители са защитена категория. Те могат да поискат специални условия на работа, могат да получат възможност да работят от вкъщи и да имат възможност за намалено работно време.

Винаги биха могли да използват помощта на близки и роднини, да използват целия си пълен отпуск. Вече, когато се наложи, при изчерпване на всички други опции и възможности да ползват неплатен отпуск, имат право да кандидатстват за безлихвен кредит в размер на до 1500 лв.

Това са мерките, които има към момента. Ние подхождаме с особено внимание и ангажираност към тази категория хора, така че вероятно ще предложим и други за вбъдеще".
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай