БЧК и Червеният полумесец със спасителен център в Черно море

Червенокръстците искат кръводаряването да е като в Турция

БЧК и Червеният полумесец със спасителен център в Черно море | StandartNews.com

Варна. БЧК – Варна и Турският Червен полумесец от район Тузла, Истанбул, очакват съдействие от еврокомисаря Кристалина Георгиева, за да бъде ускорено създаването на спасителен морски координационен център за Черноморското крайбрежие. В проекта участват още Варненският свободен университет, Медицинският университет и Висшето военноморско училище в морската столица. Идеята е центърът да обедини възможностите на двете хуманитарни организации и потенциала на висшите училища, за да може в случай на бедствия в региона населението да получи максимално бързо помощ от най-висока квалификация.

За реализацията на проекта ще се търси европейско финансиране, като идеята е в бъдеще към него да бъдат приобщени и други държави от Черноморския регион, обяви областният председател на БЧК – Варна Илия Раев на съвместна пресконференция на делегацията на Червения полумесец и представители на Червения кръст. В нея, освен кмета на Тузла Шади Язъджъ и председателя на Турския Червен полумесец в истанбулския район Окияй Бичер, участваха кметът на Варна Иван Портних и президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

Кръводаряването е другата кауза, за която ще работят съвместно варненските червенокръстци и колегите им от Тузла. „В Турция държавата изцяло е поверила кръводаряването на Турския Червен полумесец. Децата там от малки са възпитавани да възприемат кръводаряването като мисия и в бъдещия ни проект ще се опитаме да предадем този наш опит на колегите си от България", коментира Окияй Бичер. В Турция дори и ходжата при молитва се ангажира да помага за кръводарянето и да набира доброволци. Илия Раев допълни, че председателят на БЧК Христо Григоров вече подготвя документи, с които да бъде поискано дейността по кръводаряването у нас да бъде поверена на Българския червен кръст.

В работата си Турският Червен полумесец разчита на помощта на 1,6 млн. доброволци, а 80% от бюджета на хуманитарната организация се формира от дарения. Останалите 20 на сто Червеният полумесец акумулира от собствена дейност. Той сам финансира националните си проекти, като получава помощ от държавата само при мисиите си извън граница, разказаха още гостите от Тузла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай