Петък,

БЧК: Ще храним много хора с дарението от Пеевски

От: Рачо Рачев -
БЧК: Ще храним много хора с дарението от Пеевски
A
A
A

Българският червен кръст изказа специални благодарности към депутата от ДПС Делян Пеевски за щедрото дарение, което направи за хора, изпаднали в нужда по време на извънредното положение, обявено заради пандемията от коронавирус.

„Онзи ден г-н Пеевски направи голямо дарение, сериозно дарение, с което ще можем да нахраним много хора в нужда. Той някъде към 300 хиляди лева даде. Една част от тези пари са именно за най-социално слабите. Знаете ли, хората са регистрирани в социалните структури на общините, но има много хора, които не са, които са под прага. Те са в една изключително тежка социална ситуация. И на тези хора сега ние правим анализ и ще помогнем заедно. Така че благодаря на всички за това, което правим, на г-н Пеевски и на всички хора, които помагат“, изказа признанието си за голямото дарение Шефът на БЧК Христо Григоров пред Нова телевизия.

Компанията “Интръст” ЕАД на Делян Пеевски дари 300 хиляди лева на Българския червен кръст за нуждаещи се. По волята на дарителя средствата ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби граждани и на хора, изпаднали  в крайна нужда.

За рекорден брой доброволци в Българския червен кръст след обявяването на извънредното положение съобщи още Христо Григоров.

За усмивката, с която нуждаещите се посрещат топлия обяд, се грижат десетки доброволци всеки ден. Не чуваме имената им, а те не искат нищо в замяна. Анна е една от тях, помага вече 12 години.

„Най-тежкият момент е когато видиш благодарността, чрез сълзи. Да обясниш на някого, че няма нужда да ти дава пари, че ти го правиш от сърце. Да видиш, че хората имат нужда от това някой да им обърне внимание, а досега не е имало кой. Колко голяма нужда имат от контакт с други хора и колко благодарни са за това, че си им отделил 5 минути”, споделя Анна Дамянлиева.

Екипът на Нова телевизия придружи Анна към поредния адрес. Там ни очакваше Радка, на която се налага да сe грижи за болния си съпруг с много малка пенсия. Безплатният обяд ѝ е крайно необходим.

„На доброволците ще кажа, че сме много доволни. Те са отзивчиви и се държат много добре с хората като нас”, заяви Радка.

След обявяването на извънредното положение хиляди останаха без работа и доходи. Така, задачите на доброволците се увеличават значително. Неочакван е обаче броят на хората, които тръгват да помагат безвъзмездно.

„Има един феномен, който искам да споделя -доброволчеството. Поначало Българският червен кръст е доброволческа организация, в която има 22 000 доброволци, но в момента те са десетки хиляди. Нямате си на представа колко хиляди хора се обадиха и пожелаха да помагат. Доброволчеството не е нещо, което става с пръст, него трябва да го имаш отвътре”, обясни председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

На помощ се стичат и депутати. „Обадиха се изключително много представители на българския парламент от различни политически партии. Дойдоха и казаха: „Г-н Григоров имам кола и мога да помагам”. В момента да не споменавам имена, но 15-20 представители със собствени коли раздават храна”, допълни акад. Григоров.

За да има налична храна обаче помагат хилядите дарители - малки и големи. „Хубавото е, че сега и корпоративният бизнес показа една хуманна ориентировъчност. Не искам да споменавам имена на фирми, но има лични дарители. Например, г-н Пеевски направи голямо, сериозно дарение, с което ще можем да нахраним много хора в нужда. Той даде близо 300 000 лева. Една част от тези пари са именно за най-социално слабите. Има много хора, които са в една изключително тежка социална ситуация. На тях сега ще помогнем заедно. Благодаря на всички за това, което правим, на г-н Пеевски и на всички помагащи”, посочи още председателят на БЧК.

Мечтата на доброволците е да успеят да стигнат и до най-отдалечените малки места, за да помогнат на всички в нужда.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички