Бавят Банско в интерес на "Зелените"

Вкарват екоминистерството в предизборната кампания, казва кметът на курорта Георги Икономов

Бавят Банско в интерес на "Зелените" | StandartNews.com

- Г-н Икономов, как разчетохте последното становище на министър Юлиан Попов, че съдбата на преписката ви за ски зона Банско не е решена?

- На личната среща с община Банско и еколозите преди седмица чухме уверението на министър Юлиан Попов, че тъй като на този етап не става въпрос за никакви конкретни планове и намерения, той не вижда причини да спре съгласувателната процедура с министерствата по искането на община Банско за промяна в плана за управление на парк "Пирин". Между другото, и никой от присъстващите "зелени" не се обяви против продължаването на процедурата! Оттам и силното ни учудване след телевизионното интервю на Попов от събота, че можел и да не съгласува процедурата, "ако има политическо напрежение". Какви са тези недомлъвки? Или става въпрос за уговорен театър? Защото в понеделник крайните зелени готвят поредната си акция, в която 200-300 екстремисти ще използват темата, за да си правят предизборна кампания. Близко до ума е предположението, че има някакво съгласуване между екоминистерството (МОСВ) и г-н Попов и поредния протестен фарс. Използвам случая да запитам министъра публично: това ли е удобният повод и кой го накара да промени първоначалното си мнение на 180 градуса?

- Това е сериозно обвинение, не мислите ли?

- Засега не е обвинение, а сериозно предположение. Събитията ще го покажат. Напълно е възможно да има уговорка, особена след като фирма на Тома Белев спечели тези дни след напълно опорочен и съмнителен конкурс 1,6 млн. лв. за изработване на плана за управление на парк "Пирин". В събота министър Попов обясни, че няма намерение да придвижва искането на община Банско преди същото да е подложено на широко обществено обсъждане. Докога с тези кръгли маси и ненужна говорилня? До днес по темата Банско са проведени три големи дебата - кръгли маси, освен десетките телевизионни предавания и диспути. Форумите са били с участие на висши представители на политика, правителство, бизнес, НПО - в това число и зелени журналисти. Без изключение участниците са потвърждавали необходимостта от развитие на инфраструктурата и пистите в ски зона Банско. Две независими социологически проучвания (2011 и 2013 г.) са показали, че над 80% от населението на Банско и на околните общини подкрепят развитието като гарант на туризма, но и като основен работодател в Пиринско.

- Стана дума и за възможността казусът Банско да се прехвърли на следващото правителство...

- Делата на Юлиан Попов показват, че продължава да се пази от вземане на политическо решение, каквото е задължението му като министър, неизвестно защо, прехвърляйки топката на следващото правителство. Чудя се кой му препоръча това "прехвърляне"? И още нещо, пред което не ми се ще да си затваряме очите: МОСВ и министър Попов негласно, но видимо подкрепят екстремистките зелени и партия "Зелените". Ръководителят на обществения съвет на МОСВ и личен министерски съветник Павел Антонов е кандидат за депутат в две престижни листи на партията. Безпартийността на Юлиан Попов май се оцвети в зелено!

- Каква реакция очаквате от зелените?

- Ако говорим за екстремисткото крило на "Зелените" - няма как да очакваме някаква различна реакция от досегашните. Разликата сега е, че ще използват всеки повод да правят агитации в предизборната кампания. Притеснява ме друго: МОСВ и министърът продължават да наблюдават със симпатия как през пръстите на едни и същи организации и лица минават милиони за многократно по-скромни резултати при никакъв последващ контрол на ефективността. Народът трудно свързва двата края, а зелената олигархия получава милиони! Отпускането на 150 млн. за паркове и резервати в момент, когато правителството едва събра 40 млн. за социални плащания, е абсурд. Дори тези пари да не могат да се ползват за друго, освен за екология, нека бъдат смислено и реално вложени - в борба със замърсяването на въздуха, в дългогодишни предприятия замърсители, в реални разходи.

Освен протести по повод и без повод партия "Зелените" няма идея за друга предизборна кампания. Затова, толерирайки я по този начин, МОСВ и министър Попов вероятно неволно работят за каузата на една радикална партийна кауза. Единственото разумно нещо, което бих го посъветвал, е да опровергае съмненията за съглашателство със "Зелените", които на негов гръб искат да трупат политически дивиденти. Подобен сценарий е твърде плитък, за да остане скрит от широк кръг граждани и медии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай