Бареков, а не Борисов е естествен партньор на ЕНП

Бареков, а не Борисов е естествен партньор на ЕНП | StandartNews.com

София. Румен Йончев е депутат и председател на Земеделски народен съюз. Преди дни той ясно декларира, че прави коалиция с партията на Николай Бареков и ВМРО.

- Г-н Йончев, депутат сте от Коалиция за България, но обявихте, че партията ви ЗНС влиза в коалиция с "България без цензура" и ВМРО. Ще напуснете ли "червената" парламентарна група и ще се обявите за независим?

- Аз не мога да бъда независим депутат, защото съм председател на ЗНС и се опитвам да представлявам земеделците в Народното събрание. Същевременно като участник в листата на Коалиция за България в Монтана, аз имам пряк ангажимент към избирателите в региона и нямам никакво намерение да бягам от този ангажимент. В този смисъл не виждам причини да напускам парламентарната група.

- ЗНС е член на ЕНП. Вие ли сте вратата към дясното политическо семейство в ЕП на "България без цензура"?

- ЗНС не е дясна партия и аз не разбирам надпреварата в момента за етикета "дясна" партия. Самата ЕНП е най-голямото политическо семейство в Европа именно защото заема и голяма част от центъра. Колкото до нашия бъдещ съюз с "България без цензура", той ще бъде позициониран в центъра и ЕНП би била естествен партньор. В този смисъл Николай Бареков, а не Бойко Борисов е естествен партньор на ЕНП.

- По кои позиции имате допирни точки с "България без цензура"? А с ВМРО?

- Освен ясната и категорична позиция на "България без цензура" за изчистване на българската политика от всичката мръсотия, натрупана през прехода, и нов старт за българската държавност, нас ни събират и много други виждания. Единствено Николай Бареков в момента има куража да обикаля най-малките населени места, изостаналите и забравени региони на България, да се среща и да разговаря с хората и да търси решения на техните проблеми. Що се отнася до ВМРО, ние и преди сме работили в коалицията БНС. Събира ни идеята за автентичен, цивилизован и благороден патриотизъм, основан на любов към отечеството и всичко българско.

- При положение, че предстои коалиция между партиите ви, ще настоявате ли за квота при подредбата на евролистата?

- Както казах, ние имаме много богат коалиционен опит, дори в исторически план и той ни помага да бъдем адекватни. Не мисля, че квотите са най-добрият принцип за подреждане на една национална листа, която да предложи и нашата обща визия за европейското бъдеще на България. Очаквайте листа, съставена от хора със собствени лица и олицетворяващи нашите общи идеи.

- Вие ли потърсихте Николай Бареков за съвместни действия или той вас?

- Нашият разговор започна в хода на десетте дискусии за България, организирани от "България без цензура", на които бяхме поканени и ние от ЗНС. Това, което ни събира, не е "реформаторският" зор, че и този път няма да успеем на изборите, а общите ни идеи за необходимостта от чистота и прозрачност в политиката и за изграждането на една почтена, умерена коалиция, която да изрази вижданията на многото разочаровани и обезверени българи.

- Ако бъдещата ви коалиция с "България без цензура" е против законопроект или декларация на Коалиция за България как ще гласувате?

- По политически въпроси аз винаги ще гласувам така, както решим заедно в ЗНС. Гласувал съм и ще продължа да гласувам с ясната и свободна воля на народен представител така, както повелява конституцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай