БАН с три сценария за кризата

Чакат 300 000 безработни

БАН с три сценария за кризата | StandartNews.com

Три сценария за икономическата криза сред пандемията от коронавирус обяви БАН. Близо 300 000 безработни и икономически спад с 4.2%, е най-вероятният от тях.  При него се допуска, че пикът на разпространението на COVID-19 настъпва през юни-юли месец.

Първият сценарий предвижда пик на COVID-19 у нас в средата на май. При него, прогнозата е за спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията. Безработицата нараства до 6.9%. Вероятността този сценарий да се сбъдне, обаче, е едва 20%.На втория, експертите дават цели 60% вероятност. Той предвижда пик в края на юни – средата на юли с постепенна отмяна на мерките. Прогнозата на икономистите в този вариант е за спад на БВП с 4.3% и ускоряване на инфлацията до 4.2%, съобщи Нова тв. Безработицата ще се удвои спрямо 2019 г. и ще достигне 10 на сто.

 „Вече говорим не само за второ тримесечие, а и за част от трето, което ще бъде засегнато. Това означава, че туристическият сезон ще има спад с 50% ако не и повече и летният сезон ще бъде засегнат“, коментира доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания кам БАН пред Нова тв. Въпреки това не се очаква голямо поскъпване на стоките, тъй като намаляват цените на енергийните ресурси, твърдят от БАН.

Третият, най-песимистичен вариант,  допуска пик в средата на август. Той ще доведе до спад на БВП с 5.7%. Инфлацията - до 5.2%. Пазарът на труда ще изпита силен шок, като безработицата ще достигне близо 350 000 човека или 12%. Вероятността за него е 20 на сто. При всички варианти бизнесът ще претърпи огромни загуби. Най-силно засегнати са  секторите на туризма, транспорта, търговията, култура, спорта и здравеопазването. Драгомир Янков работи за туристическа агенция. На 13 март фирмата затваря врати, а 90% от работниците са освободени. „Ние в момента нямаме никакви приходи. Очакваше се до май да обслужим около 5 000 потребители. Това са страшно много хора. Все още не мога да кажа цифри от финансово естество. Работихме и по много спортни събития. Те също не се провеждат. Загубите са катастрофални“, посочва той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай