Българският дух е жив, длъжни сме да го събудим

Българският дух е жив, длъжни сме да го събудим | StandartNews.com

Имам много силни сантименти към всички българи зад граница

С госпожа Цачева до финала ще водим коректна предизборна битка, казва вицеадмирал Пламен Манушев

Броени дни остават до финала на кандидат-президентската кампания. Точно в Деня на народните будители попитахме кандидата на ГЕРБ за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев за самочувствието му на българин, за приоритетите и пълномощията да прави реална политика, ако влезе на "Дондуков" 2. Манушев е бивш командир на Военноморските сили, бивш заместник-началник на отбраната, член на Комисията по обрана и зам.-председател на Комисията по външна политика в 43-тото Народно събрание.

- Господин Манушев, говорим с Вас в Деня на будителите. Имате ли по-особено усещане за днешния празник?

- Невероятен празник е, много български, заедно с 24 май. Тези два празника са много ценни, защото единият е дал писмеността, а другият е съхранил българщината, за да съществуваме като държава.

- В навечерието на Деня на будителите бяхте удостоен със званието почетен гражданин на Тополовград. С какво ще остане в сърцето Ви този град?

- Тополовград не ми беше много познат. Бях чувал за него, за камилите, които са отглеждани там до 1940 г. Когато отидохме с Красимир Узунов за представянето на книгата " „Каймакъ-Чаланъ", се бяха събрали толкова много хора. Не бях срещал толкова родолюбиво настроени българи. Заради изследването на историята на боевете на Каймак-Чалан и популяризиране на неговата история, бяхме номинирани с Красимир Узунов, началникът на отбраната генерал Константин Попов, депутатът вицеадмирал Пламен Манушев и бригаден генерал Явор Матеев и станахме почетни граждани на Тополовград. За мен е чест да ме наредят до големи величия като Велко Кънев, който също е почетен граждани. Приех тази чест много емоция и огромна благодарност. Стана невероятен празник. Тополовград показа, че българският дух е жив.

- И точно на такива празници показваме, че сме обединени като нация, нещо, което е прироритет във Вашата кандидат-президентска кампания ?

- Навсякъде казвам, че трябва да върнем българския дух, да го събудим, а той е жив. Посветил съм се на тази кауза и независимо от това каква позиция ще заема, аз винаги ще работя за това- да се възвърне духа на българина, емоцията, вярата, че сме велик народ. Това е необходимо. Нихилизмът трябва да бъде премахнат. Има с какво да се гордеем.

- Какви са другите акценти в предизборната ви кампания?

- Имам много силни сантименти към всички българи зад граница. Посетил съм Бесарабия, Молдова, Западните покрайнини, Македония и Албания. Невероятни българи има там, срещите с тях толкова много ме зареждат. Имам чувството, че са повече българи от нас и повече обичат България от всички, които живеем тук.

- Като кандидат за вицепрезидент вие се ангажирахте, ако бъдете избран, да направите всичко възможно, за да ускори и улесни процедурата за получаване на българско гражданство. Как си го представяте?

- Правомощията ми като вицепрезидент са ограничени- даване на длъжности на висшите служители, даване и отнемане или възстановяване на гражданство, помилвания, даване на убежище. Приоритет ще бъде работата ми с Министерството на правосъдието, с Дирекцията за българско гражданство, за да може да се дава гражданство на българите, които са зад граница, чувстват се такива и искат да се върнат в България. Ще работя за това да се увеличи тази квота.

- Като се има предвид, че сте посветил живота си на отбраната и сигурността на България, вероятно ще продължите да работите и в посока модернизиране на армията?

- Правителството определя бюджета, така че нямам преки функции в тази насока. Това ще бъде един от другите ми приоритети. Радвам се, че госпожа Цачева го вижда като такъв- да модернизираме професионалната си армия, да направим всичко планирано да се случи. През миналата година се отделиха 160 млн. лева за 2016 г. за многоцелеви изтребител и за модулния патрулен кораб. Видях проектобюджета за догодина, радостното е, че там са отделени 200 млн за многоцелеви изтребител и 170 млн за модулен патрулен кораб, които са точно по разчетите. Тези два проекта категорично ще тръгнат, което е жизненоважно за българската армия.

- Заради бежанския натиск България е в сложно положение. Какво трябва да се направи, за да бъде гарантирана стабилността на границите ни?

- Мерките, които България предприе и то от доста време, са точно в тази посока. Радвам се, че българското правителство успя да накара Европа да повярва, че охраната на нашата граница, особено югоизточната, е дело на целия ЕС, освен че е въпрос на национална сигурност.

И се радвам, че в Брюксел вече го осъзнават. Доказателство за това е, че освен българските МВР, Гранична полиция и армия, в охраната на границата се включи първоначално Фронтекс, а сега Агенцията за гранична и брегова охрана. Тези 160 млн. евро, които ЕС отделя за нашата граница, са пари, които в значителна степен ще допринесат за разрешаване на този наистина много важен въпрос. Важна беше също промяната в закона, която позволи армията да се включи в охраната на границата. До Нова година остават около 50 км от оградата да се довърши. Ще продължаваме да подпомагаме, като президент и вицепрезидент, да имаме нормални добросъседски отношения с Турция, защото без съседите ни нашият бежански проблем трудно може да бъде решен. Знаете, че милиони хора стоят по тяхната граница.

- Какви са възгледите ви по отношение на външната политика на страната?

- Балансирана външна политика. Ние сме членове на ЕС и на НАТО. Вярвам твърдо, както и госпожа Цачева, че изборът за нашето европейско развитие е без алтернатива. Ние оставяме съюзници в НАТО, оставаме и с ЕС.

- А как виждате отношенията с Русия?

- Те могат да бъдат балансирани, независимо от общата политика, която водим, тъй като с Русия имаме и традиционно добри отношения и връзки. Трябва ни балансирана политика в интерес и на двете страни. Тази година е добър пример, имаше разговори между нашия премиер и президента на Русия, рязко се повиши потока на руски туристи към България. Водят се разговори и по отношение и на енергийните проекти.

- Как според вас се води предизборната кампания, състезание ли е или битка?

- Аз съм военен човек, за мен е битка, но джентълментска и коректна. Не е състезание - то е по плуване, бягане. В цялата кампания, която водим с госпожа Цачева, не сме нападнали никого. Няма и да кажа нищо лошо за българските генерали. Водим позитивна кампания, говорили сме как ние виждаме бъдещето на България и какво можем да направим да бъде стабилна, просперираща и мирна държава. Това са нашите послания към всички и най-вече- обединението на народа ни по отношение на приоритетите и националните ни цели.

- Ще гласувате ли на референдума?

- Ще гласувам.

- Какво мислите за задължителното гласуване?

- И сега го има. Мажоритарният вот също го имаше. Политиката се прави в демократичните държави от партии, а не от единични хора, които никой не знае каква политика ще изповядват. Смятам, че времето на политическите партии не е минало. Това е едно от основните достижения на демокрацията, на плурализма.

- Кой от досегашните президенти и вицепрезиденти е най-близо до представата ви за държавен глава и защо?

- Уважавам всички български президенти. Всеки се е опитал да даде най-доброто от себе си за държавата, такива са били вижданията му. Всеки един си има плюсове и минуси. Сигурен съм, че ще имаме един невероятен президент и това ще бъде жена. Аз ще й помагам с всичко, с което ще съм полезен. Така че ще бъдем невероятен тандем, както сме сега на предизборната кампания с госпожа Цачева. Тя е невероятен човек. Тези, които се докоснат до нея и разберат що за човек имат до себе си, са очаровани.

- И двамата обаче имате доста таланти, извън умението да ораторствате, видя се, че пеете добре.

- Това ми е останало от художествената самодейност. Имам два златни медала и четири републикански.

- Добруджанец сте, пеете родопски песни, но знам, че морето е в сърцето ви?

- Морето е нещо много велико. То е най-обичаното, най-мразеното, най-възпяваното и всичко, което можете да кажете положително и отрицателно е морето. То е винаги било по-силно от нас и ни е побеждавало.

- В какви води ще плува вашата кандидат-президентска двойка?

- Доста бурни и сложни в международен план, а във вътрешен се надявам да са спокойни. Тази кампания и успешният край на който смятам, че ще стигнем, ще доведат до стабилност на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай