Асен Василев култов! Каза как се кара "Мазерати"

По повод на цените на бензина

Асен Василев култов! Каза как се кара "Мазерати" | StandartNews.com

Финансовият министър блесна с крилата фраза, докато правеше анализ на мерките срещу кризата.

По думите му пакетът от мерки цели да се овладее инфлацията по линия на горивата и на хранителните продукти, доколкото това е възможно. Оттук нататък работим със законовите ограничения, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем. Първото ограничение, с което работим е, че ДДС ставка се слага на цяла хранителна група, каза Василев.

Той обясни, че не може да се намали ДДС ставката за различните видове хляб, тя важи за цялата хранителна категория. Така работи ДДС и в ЕС, може да е нечестно спрямо някои потребители. "Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията", каза Василев, цитиран от БТА.

Вицепремиерът каза, че приема критиката, че мерките не са ограничени подоходно към гражданите, които са най-уязвими. Където е могло, сме ги таргетирали косвено, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от догодина в сила, но трябва да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става чрез електронна идентификация.

Относно критиките за диференцираните ставки, Асен Василев каза, че по принцип е против тях, но ако ще има такива, е по-добре такава ставка да има за хляба, отколкото за виното и бирата.

За компенсациите за горивата вицепремиерът коментира, че мярката се прилага за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки. "Ако карате "Мазерати", няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи", посочи Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай