Четвъртък,

Адски проблем! Злоупотреба с райски газ заплашва живота на деца

От: Иван Ангелов -
1035
Адски проблем! Злоупотреба с райски газ заплашва живота на деца
A
A
A

Това е въпрос на живот и смърт. Употребата на "райски газ" е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите, съобщи пред БНТ зам.-министърът на икономиката и бивш председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той обяви още, че е внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид ("райски газ") на лица под 18 години.

Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други

"КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството - като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата", каза още зам.-министърът.

Заповедите ще се издават по време на проверката. Първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

"Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите", уточни Димитър Маргаритов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички