Адски проблем! Злоупотреба с райски газ заплашва живота на деца

Употребата е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите

Адски проблем! Злоупотреба с райски газ заплашва живота на деца | StandartNews.com

Това е въпрос на живот и смърт. Употребата на "райски газ" е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите, съобщи пред БНТ зам.-министърът на икономиката и бивш председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той обяви още, че е внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид ("райски газ") на лица под 18 години.

Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други

"КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството - като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата", каза още зам.-министърът.

Заповедите ще се издават по време на проверката. Първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

"Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите", уточни Димитър Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай