Четвъртък,

50 000 посрещат папата в Раковски

От: Стандарт, фото  TrafficNews.bg -
A
A
A

Близо 50 000 човека очакват в Раковски за посещението на папа Франциск  през  май.

200 малчугани от цялата страна ще получат първо причастие лично от главата на римокатолическата църква. В града продължава трескавата подготовка преди историческото посещение. Ток ще бъде тематично свързано с мира, разказа за TrafficNews.bg отец Димитър Димитров от католическия храм "Свети Дух" в Пловдив.

В началото на месец януари отец Димитър бе на посещение във Ватикана, за да се запознае с детайлите около посещението на главата на римокатолическата църква.

Посещението на папа Франциск в България ще бъде съпътствано от една литургия в София и една в Раковски, по негово желание, каза  свещеникът.

Част от приготовленията по повод визитата му е и подготовката на деца за приемането на първото им свето причастие.

Едно от важните лица в този ритуал е сестра Летиция, която е от Филипините и вече 15 години работи в католическата църква в град Раковски. Нейните занимания са свързани с енорията и най-вече с децата, като ги учи на молитвите и библейски текстове от Новия и Стария завет. А до пристигането на папата сестра Летиция ще разкрие на своите ученици и светите тайнства. "Мисля, че това е много вълнуващо за тях, децата са много въодушевени и отворени", сподели сестрата. 

Усърдно в работата с малчуганите се включва и отец Румен Станев от енория "Св. Архангел Михаил" в град Раковски. Обикновено в неделя той се занимава с тях, като ги въвежда във всеобхватното пространство на силната вяра, любовта към Бог и смирението.

Свещеникът  споделя, че има много силни послания, които дава папата. "И ако успеем да ги живеем, смятам, че наистина ще бъдем по-добри християни и по-добри хора", казва отец Станев.

Още през миналата година започнаха ремонтните дейности по облика на енорийската катедрала "Свети Архангел Михаил". Първо е извършен вътрешният ремонт на сградата, при който са обновени олтарите. Реставрирана е и входната част на църквата, освежени са камбанарията и останалата част на фасадата.

„Средствата за ремонтите се осигуряват от различни организации чрез спечелени проекти, но основно те идват от дарения на местните хора и хората от енорията", разказа отец Румен Станев.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров разкри, че по време на посещението на папа Франциск се очаква 17-хилядният град неколкократно да умножи жителите си.  Домакините ще се постараят всичко да бъде на ниво - градът да бъде с нови улици, да се акцентира върху чистотата и приветливия вид.

Наскоро приключиха ремонтните дейности на централния площад в града. "Такова височайше посещение в нашата община никога не се е случвало. Това все пак е наследникът на свети Петър и не бих се учудил, ако посетителите надхвърлят 50 000 души", допълни кметът Гуджеров.

Предстои в близките месеци да стане ясна програмата и всички детайли около пристигането на папа Франциск в Раковски. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички