18 май! Матури vs. Големия протест. Ще сменят ли часа?

Недоволството срещу високите цени на тока и горивата се обединява в сряда

18 май! Матури vs. Големия протест. Ще сменят ли часа? | StandartNews.com

Голяма драма се задава в сряда, когато държавата ще бъде напълно блокирана от протести на работодатели, синдикати, превозвачи,  ресторантьори, таксиджии и енергетици. На 18 май са матурите. И при обявения начален час на блокадата – 8:00 часа, децата и родителите няма да има как да стигнат до училищата. Просветният министър акад. Николай Денков помоли превозвачите да преместят старта на протеста си, но секторът отговори, че много от служителите в него също имат деца, които ще се явяват на матури. И отказа да промени часа.

ВИЖ ОЩЕ: Властта с изненада за блокадите на 18 май. Има план Б

„Ще протестираме и ние по наши си въпроси. Сутринта в 8 ч. работещите в София в градския транспорт ще блокират възлови кръстовища. Родителите на децата с матура да ги заведат по-рано“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Очакват се блокади на градския транспорт в София, а в страната спират междуградските автобуси и доставките на стоки и услуги. Бизнесът и синдикатите са категорични: мегапротестът не е политически.

Индустрията е на ръба: плаща много повече заради спрените доставки на газ и заради алтернативното трасе от Гърция, което договори правителство, заяви пред бТВ председателят на АИКБ Васил Велев, след като снощи регулаторът обяви, че газът поскъпва с 14% за май.

„Тези 14% всъщност са 30, защото цената трябваше да върви надолу, а тя тръгна нагоре, ето защо едно от исканията на протеста е тази разлика, която е грешка на управлението, да се компенсира“, каза Васил Велев.

Липсата на компенсации за бизнеса се отразява и на работниците и така двете иначе спорещи страни се обединяват в сряда. А в цялата страна спират междуградските автобуси.

 „Ние за печалба не можем да говорим, ние говорим да оцелеем“, каза Дарина Кръстева - собственик на автобусна фирма.

В сряда спират и товарните камиони и доставките на стоки из страната.

„Съответно таксиметрови водачи ще се включат в протеста, съсловни организации и ще ни подкрепят“, каза Магдалена Милтенова - конфедерация на автобусните превозвачи.

Очаква се в недоволството да се включат и ресторантьори, и представители на малките бензиностанции като спрат да зареждат земеделската техника.

А правителството все още не е представило конкретно антикризисния пакет от мерки, но протестиращите са категорични: това, което се готви, е недостатъчно и ненавременно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай