164 села призраци у нас

Най-възрастни във Видин, Габрово и Кюстендил, най-млади – в София, Варна, Бургас

164 села призраци у нас | StandartNews.com
  • Най-възрастни във Видин, Габрово и Кюстендил, най-млади – в София, Варна, Бургас

164 са селата призраци – без хора през 2017 г. Най-възрастно е население на България е във Видин, Габрово и Кюстендил. Там средната възраст е около 48 години. Най-младо е населението в София, Варна, Бургас и Сливен. Това сочат данните на Националния статистически институт. Преди два дни той излезе с поредната страшна статистика – вече сме под 7 милиона души. На година се топим с 49 995 като трудоспособното население на страната е намаляло с 48 000 души спрямо 2017-а.

ВИЖ ОЩЕ: Вече сме под 7 милиона

Освен че намалява, населението на страната продължава и да застарява. Ако през 2011 г. средната възраст е била малко над 40 години, то в края на 2018 г. тя е почти 44.

ВИЖ ОЩЕ: Стопили сме се с 50 000 за година

73.7% от населението живее в градовете. Най-големият отрицателен прираст е в Северозападния район – минус 13 600 души. В 19 области раждаемостта е по-ниска от средната за страната. Най-ниски стойности се наблюдават в Смолян - 6.3 %, Габрово и Видин - по 6.8%. Най-висока е раждаемостта в Сливен - 12.0%, София и Ямбол - по 9.8%.

Запазва се тенденцията на увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече навършени години – от 2 108 през 2017 г. на 2 154 през 2018 година. Увеличава се и средната възраст за сключване на първи брак - 31.7 за мъжете и 28.7 години за жените. Над половината от новородените са с родители без брак - към 58% и над 36 000 бебета.

„Не бих нарекла картината апокалиптична. Имаме демографски проблем, той не е от днес или от вчера. Населението намалява и което е по-важно застарява. Нещата винаги могат да се обърнат при предприемане на подходящи мерки и на работещи политики. Трябва да се търсят начини, за да се решат проблемите на демографията”, коментира експертът по демография в НСИ Магдалена Костова пред Нова тв.

„Наблюдава се поляризация в демографското пространство. Тя се изразява в две основни тенденции – концентрация на населението в големите градове и обезлюдяването на много от населените места”, каза и  доц. д-р Надежда Илиева, експерт по демография към БАН.

Според Магдалена Костова основната причина за застаряването е ниската раждаемост и миграцията. „Много от хората отиват в чужбина и там раждат и отглеждат децата си”, посочи още тя.

„Тези резултати не са учудващи. Тенденциите, които се наблюдават в Европа се виждат и в България. България е типична страна, от която излиза население, докато Централна и Южна Европа е частта, която ги приема. Ние не правим някакво изключение по отношение на демографската криза”, каза д-р Надежда Илиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай