150 000 на прегледи без пари за рак

Здравният министър ни призова да отидем на лекар

150 000 на прегледи без пари за рак | StandartNews.com

София. 150 000 българи вече имат покана да отидат на безплатни онкологични прегледи. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева от парламентарната трибуна днес.

Прегледите се организират и финансират по европроекта "Спри и се прегледай" на здравното министерство. По него са предвидени 19,5 млн. лв. за скрининг на рак на маточната шийка, на гърдата и на дебелото черво.
Първите хора вече са получили известията си, а до края на месеца още 150 000 ще имат покани. Общо по проекта се предвижда да се прегледат 400 хиляди души. Програмата трябва да приключи през есента.

Времето, с което разполагаме, е много кратко, призовавам всички колеги и хора да се възползват от тази програма, каза д-р Таня Андреева. Болниците, в които ще се извършват прегледите, засега са 19. Здравното министерство обаче ще сключи договори с още клиники.

От прегледите за рак на маточната шийка може да се възползват жени между 25 и 60 години, за рака на гърдата - от 50 до 69 години, а за рака на дебелото и правото черво - жени и мъже над 49 години. За повече информация всеки желаещ може да се обади в 19-те болници или регионалните здравни инспекции. Във всяка от тях има назначен координатор по проекта "Спри и се прегледай".

Здравният министър вчера за пореден път се обяви и за отпадане на лимитите за специалистите и болниците. Според д-р Андреева изразходването на средствата трябва да се прави по медицински правила за лечение, а не чрез административни рестрикции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай