1/3 от онколекарствата поскъпват

1/3 от онколекарствата поскъпват | StandartNews.com

София. 1/3 от онколекарствата, които плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), поскъпват. Това сочат резултатите от договарянето на отстъпките им, които обяви шефът на касата д-р Пламен Цеков пред журналисти в парламента. "Процесът все още не е приключил, но наблюденията ни сочат, че 1/3 от цените падат, 1/3  се запазват, а 1/3 се повишават."

За опасността от поскъпване на онколекарствата "Стандарт" пръв алармира преди месец. Причината за вдигането на част от цените е промяна в методиката, по която НЗОК договаря отстъпките им с фирмите. От нея изпадна условието, че цените на медикаментите за рак не могат да бъдат по-високи от предходната година. Подобно изискване стоеше години наред в тръжната процедура на здравното министерство, което преди това купуваше лекарствата.

Преминаването на финансирането на медикаменти към НЗОК безпорно разшири достъпа на пациентите до лечение. Неудачната регулация на цените им обаче трябва се промени, защото така се пилеят обществени средства и отново може да доведе до недостиг на лекарства. Заради очаквания харч от 160 млн. лева за онкомедикаменти през тази година касата вече обмисля ограничаване изписването на най-скъпите и съвременни лекарства за химиотерапия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай